Powered by

Σ. Αραβία: Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου ξοδεύει

Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει στην πτώση των τιμών του πετρελαίου να ανακόψει την ατζέντα που ακολουθεί για την περιοχή, κι αυτό συμπεριλαμβάνει τον πόλεμο με την Υεμένη και τη χρηματοδότηση των συμμάχων της στη Συρία και την Αίγυπτο. Τάδε έφη ο ΥΠΕΞ της χώρας Adel al-Jubeir σε συνέντευξή του.

"Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο εθνικό μας συμφέρον", ανέφερε ο al-Jubeir από το υπουργείου του στο Riyadh. "Δεν θα επιτρέψουμε να επηρεαστεί η εξωτερική μας πολιτική από την τιμή του πετρελαίου".

Η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχει γίνει πολύ πιο δυναμική κατά τη διάρκεια των 13 μηνών κυβέρνησης του Bασιλιά Salman. H χώρα πολεμά στην Υεμένη κατά των Σιιτών ανταρτών, οι οποίοι όπως αναφέρει, υποστηρίζονται από το Ιράν. Στέλνει, επίσης, δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει την αστάθεια, ενώ δίνει όπλα στους αντάρτες της Συρίας.

Όλη αυτή η εξωτερική πολιτική είναι πολύ ακριβή, ιδιαίτερα με το πετρέλαιο να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μία δεκαετία. Το σοκ των τιμών του πετρελαίου άφησε την Σαουδική Αραβία με έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 98 δισ. δολαρίων πέρυσι, κάτι που οδήγησε τη χώρα σε μείωση των επιδομάτων ενέργειας και των κατασκευαστικών πρότζεκτ. Η ίδια σκέπτεται να πουλήσει και ομόλογα δημοσίου αλλά και μετοχές στην τεράστια δημόσια επιχείρηση πετρελαίου.

Η επιστροφή του Ιράν στις αγορές σημαίνει πως θα αυξηθεί η υπερπροσφορά του πετρελαίου. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών του ΟPEC έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες για επίλυση του συριακού προβλήματος, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει κυρίως Σουνίτες αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Assad, τον οποίο υποστηρίζει το Ιράν.

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr

Δειτε Επισης

Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο