Powered by

Η τιμή του πετρελαίου οδήγησε σε κατρακύλα τα αποτελέσματα της Shell

Ο ενεργειακός κολοσσός Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/2)  πτώση 87% στα ετήσια καθαρά της κέρδη εξαιτίας της κατρακύλας στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους $1,94 δισ για το 2015 (1,75 δισ ευρώ), σε σύγκριση με σχεδόν $15 δισ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δήλωση της Shell.

Τα αποτελέσματα ακολουθούν την ανακοίνωση από την Shell περικοπών χιλιάδων θέσεων εργασίας, πώληση περιουσιακών στοιχείων και έργων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίησης της εξαγοράς της BG Group για €62 δισ, μετά την έγκριση των μετόχων και των δύο εταιρειών και την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Shell στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την BG, που αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τη Shell, ανανεώνοντας την εταιρεία, και τη βελτίωση των αποδόσεων των μετόχων», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden.

Εξάλλου η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil προχώρησε σε δραστική μείωση των επενδύσεών της ώστε να ενισχύσει το πρόγραμμα μείωσης εξόδων, μετά τις τεράστιες απώλειες που σημείωσε το 2015 λόγω της ανατροπής των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 37,5 δισ κορώνων (€ 3.96 δισ) το περασμένο έτος, σε σύγκριση με κέρδη 21,9 δισ κορώνες το 2014.

Ο όμιλος, που ανήκει κατά 67% στο νορβηγικό κράτος, είπε ότι θα μειώσει τις επενδύσεις του τρέχοντος έτους κατά $3,5 δισ. στα $ 3 δισ. Σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει το πρόγραμμα μείωσης εξόδων κατά 50%, ώστε να φθάσει τα $2,5 δισ ετησίως.

«Τα αποτελέσματα κατά το τέταρτο τρίμηνο έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την εξασθένηση των τιμών των εμπορευμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Statoil Eldar Saetre.

Οι πετρελαϊκές εταιρείας προχωρούν σε μείωση του προσωπικού και διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων γεώτρησης, ως απάντηση στην πτώση των τιμών του πετρελαίου από περισσότερα από $100 το βαρέλι τον Ιούλιο του 2014 σε περίπου $30 το βαρέλι σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο