Powered by

Η Αργεντινή επιχειρεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό του χρέους

Πρόοδος επιτεύχθηκε την Τετάρτη (3/2) στις συζητήσεις μεταξύ της Αργεντινής και των ομολογιούχων της, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που έγιναν κατά την τρίτη ημέρα της νέας προσπάθειας που καταβάλλεται για να τερματιστεί η διαμάχη των δύο πλευρών που προκλήθηκε από την αδυναμία της χώρας το 2001 να αποπληρώσει χρέος ύψους $100 δισεκατομμυρίων.

"Σημειώθηκε πρόοδος σήμερα", είπε ο διορισμένος από το δικαστήριο διαμεσολαβητής Daniel Pollack, ένας δικηγόρος, ο οποίος προεδρεύει των συζητήσεων που γίνονται στη Νέα Υόρκη για επίτευξη συμφωνίας.

 "Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο", πρόσθεσε. Η Αργεντινή πτώχευσε το 2011 υπό το βάρος κρατικού χρέους της ύψους $100 δισ. Μέχρι το 2010, η Αργεντινή είχε αναδιαρθρώσει περίπου το 93% του χρέους μέσω συμφωνιών ανταλλαγής ομολόγων με τους πιστωτές της, οι οποίοι αποδέχθηκαν μεγάλη διαγραφή της αξίας των ομολόγων τους. Ωστόσο, το υπόλοιπο των ομολογιούχων απαίτησαν την πλήρη εξόφληση των ομολόγων που κατείχαν.

Οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης αφορούν αξιώσεις περίπου $9 δισ, συμπεριλαμβανομένου του $1,75 δισεκατομμυρίου των δύο hedge funds, NML Capital και Aurelius Capital Management.

Το 2012, δικαστήριο της Νέας Υόρκης τάχθηκε υπέρ του αιτήματος για την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων που είχαν καταθέσει τα δύο hedge funds.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, χαρακτηρίζοντάς τα δύο επενδυτικά ταμεία τους “γύπες”, επειδή αγόρασαν ομόλογα της Αργεντινής περίπου στο χρόνο της πτώχευσης της χώρας και στη συνέχεια, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο