powered by

Τιμήθηκαν οι πρώτες 50 γυναίκες δικηγόροι

Στέλλα Σουλιώτη, Κωνσταντία Βάρδα, Καλλισθένη Μαούνη, Ρίτα Μαγκογιάν, Φρόσω Χριστοφίδου Παρισιάδου, Ελένη Ιωαννίδου Βραχίμη, Λούλα Καλοδίκη, Ήβη Κασουλίδου, Λυδία Ολυμπίου Σαρρή, Ιωάννα Υψηλάντου Λοϊζίδου. Είναι οι δέκα πρώτες γυναίκες δικηγόροι στην Κύπρο. Εκείνες που τόλμησαν να αψηφήσουν τις όποιες δυσκολίες, τις όποιες αντιστάσεις και τις όποιες προκαταλήψεις. Να σπρώξουν τη πόρτα και να μπουν σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τις υπόλοιπες.

Οι πρώτες 50 γυναίκες δικηγόροι τιμήθηκαν πρόσφατα από το Δικηγορικό Σύλλογο Λεμεσού, σε εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και αποσπάσματα συνεντεύξεων από μερικές από αυτές που μιλούν για το επάγγελμά τους, την αντιμετώπιση που είχαν αλλά και την αγάπη τους για τη δικαιοσύνη.

Στο βάρος της ευθύνης που ένοιωσε ως η πρώτη γυναίκα Δικαστής αναφέρθηκε η Εύη Παπαδοπούλου. Ήταν σημαντικό γι αυτήν να επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο γιατί γνώριζε ότι μετά από εκείνη θα ακολουθούσαν και άλλες. Στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω του ότι ήταν γυναίκες αναφέρθηκαν Ελένη Βραχίμη και Στέλλα Ερωτοκρίτου, με την κ. Βραχίμη να στέκεται ιδιαίτερα στο αδιάφθορο της κυπριακής δικαιοσύνης. Για τον αγώνα που έκανε μετά το πραξικόπημα μαζί με άλλους δικηγόρους του ναυτικού δικαίου για να διασωθεί το κυπριακό νηολόγιο, συγκρατώντας έτσι τους πλοιοκτήτες που ήθελαν να φύγουν μίλησε η Έφτη Σιακαλλή Σλεπ.

Και οι πενήντα πρώτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται γνωστές και άγνωστες μορφές της κυπριακής κοινωνίας, εργάστηκαν και ορισμένες ακόμη εργάζονται και διακρίθηκαν στην κυπριακή κοινωνία.

Τιμήθηκαν επίσης οι Γούλα Φράγκου, Έφτη Σιακαλλή Σλεπ, Ανδρούλλα Βασιλείου, Λία Γεωργιάδου, Έλλη Λεπτού, Νόνη Μαρκίδου, Λία Ονησιφόρου Πετρίδου, Στέλλα Ερωτοκρίτου, Ρίτσα Μέσση, Αικατερίνη Δανού, Μαριέττα Πασχάλη Μιχαηλίδου, Γαβριέλλα Κασουλίδου, Έφη Ηλιάδου Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Ιωαννίδου Μηνά, Ηλιάνα Κωνσταντινίδου, Μύρνα Γιάγκου Κλεόπα, Μαργαρίτα Θεωρή Σταυρινίδη, Μόσχω Ζαμπακίδου, Ηλιάνα Νικολάου, Ευθυμούλα Τροχολατσή, Σέφικα Χασάν Κιλιμί Τουρτουράν, Γεωργία Μεχόσιη Ιωάννου, Κρυσταλλία Ψαρά, Παυλίνα Τσιρίδου.

Κ. Κληρίδης: Κάποιες τόλμησαν και πέτυχαν να καταρρίψουν νοοτροπίες
«Όσο αυτονόητο και καθόλα αποδεκτό είναι σήμερα το γεγονός ότι στο λειτούργημα της άσκησης της δικηγορίας αλλά και στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης γενικότερα δεν χωρεί καμιά διάκριση λόγω φύλου, τόσο δύσκολη κατανοεί ότι θα πρέπει να ήταν και η κατάσταση της γυναικείας συμμετοχής κατά την δεκαετία του 50 και αρκετά μετέπειτα», επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειαζόταν επομένως αρετή και τόλμη να επιχειρήσει να εισέλθει και να σταδιοδρομήσει μια γυναίκα σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επαγγελματικ,ό αλλά και πολιτειακό καθεστώς».

Οι προκαταλήψεις, οι καχυποψίες και οι επιφυλάξεις, είπε, «θα ήσαν τα συνεχή εμπόδια στην ανέλιξή της». Και όμως, πρόσθεσε, «κάποιες τόλμησαν. Τόλμησαν και πέτυχαν». Κατάφεραν, σημείωσε, «τα πέτρινα εκείνα χρόνια να καταρρίψουν νοοτροπίες, να κατατροπώσουν προκαταλήψεις και να διαψεύσουν εντυπώσεις».

Συνολικά τον περασμένο χρόνο ενεγράφησαν 490 νέοι δικηγόροι, είπε, προσθέτοντας ότι «ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τους 490 οι 329 ήσαν γυναίκες και οι 161 άντρες».


Μ. Νικολάτος: Οι γυναίκες κατέκτησαν αξιοκρατικά τη θέση που τους αρμόζει
Την εκτίμησή του για τις πρώτες 50 γυναίκες που γράφτηκαν στο μητρώο δικηγόρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι οποίες με την αξία τους καθιέρωσαν τις γυναίκες δικηγόρους ως ισότιμες με τους άνδρες δικηγόρους, εξέφρασε κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος.

«Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι το διορισμό γυναίκας στη δικαστική έδρα», ανέφερε. Ήταν, πρόσθεσε, «το 1986 όταν διορίστηκε στη θέση Επαρχιακού Δικαστή η κ. Έφη Παπαδοπούλου, η οποία στη συνέχεια το 2004 επάξια έγινε και η πρώτη γυναίκα μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου».

Σήμερα έχουμε τέσσερις γυναίκες μέλη στο Ανώτατο, ενώ στα υπόλοιπα δικαστήρια οι άνδρες και οι γυναίκες δικαστές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα.

«Είναι φανερό ότι τα τελευταία 65 χρόνια οι γυναίκες κατέκτησαν αξιοκρατικά τη θέση που τους αρμόζει», επεσήμανε ο κ. Νικολάτος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου «οι πρώτες γυναίκες δικηγόροι αξίζουν επαίνου γιατί αγωνίστηκαν για να αντιμετωπίσουν και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν τότε ως προς την ισότητα των δύο φύλων».

Τιμούμε την ισότητα, λέει ο Δώρος Ιωαννίδης
Μαζί τιμούμε την ισότητα της γυναίκας και ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε πόσο δύσκολα ήταν εκείνα τα πρώτα χρόνια, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Υπενθυμίζοντας ότι η Στέλλα Σουλιώτη ενεγράφη ως δικηγόρος το 1951, επεσήμανε ότι στην Αγγλία η πρώτη γυναίκα δικηγόρος γράφτηκε 30 χρόνια προηγουμένως, το 1919.

Φυσικά, είπε ο κ. Ιωαννίδης, «το πρόβλημα δεν προερχόταν από τους άνδρες δικηγόρους, αλλά περισσότερο από τους πελάτες και από την κυπριακή κοινωνία». Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκαταλήψεων «συνέβαλλε σίγουρα ο επαγγελματισμός και οι ικανότητες των γυναικών».

«Πριν από 10 χρόνια ήμασταν 1.000 άνδρες και 600 γυναίκες δικηγόροι. Σήμερα είμαστε 1.510 άνδρες και 1.666 γυναίκες», ανέφερε.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού Αντρέας Μιχαηλίδης είπε ότι «το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου που είχαμε στο μητρώο των δικηγόρων που ασκούν την δικηγορία περισσότερες γυναίκες παρά άντρες δικηγόρους».

Αυτό, εξήγησε, «ήταν η αφορμή για να αναζητήσουμε την ιστορία των γυναικών δικηγόρων στην Κύπρο».

Με την έρευνα που διενέργησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λεμεσού, ανέφερε από την πλευρά της η Ιωάννα Σαμαρά που ήταν και η υπεύθυνη της έρευνας, προχωράει στη δημιουργία ενός αρχείου για την ιστορία του επαγγέλματος στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Συνεργασία City of Dreams Mediterranean και Οργάνωσης Τυφλών για την πρωτοβουλία «We Can Dream Together Foundation»
Νέα σύνθεση στην Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
Πράσινο φως από ΕΠΑ για απόκτηση της CNP από Ελληνική-Στα €182 εκατ. το συνολικό τίμημα της εξαγοράς
Επίσκεψη Σκουρίδη και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ σε επιστήμη, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)