Κ. Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Κύπρος στην οικονομία
18:51 - 28 Φεβρουαρίου 2016
Τα εύσημα στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση και κατάφερε να οδηγηθεί εκτός μνημονίου μέσα σε 3 χρόνια έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης, την οποίο διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ, με τίτλο «Τα διδάγματα από τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο: H Επόμενη Μέρα», ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για την «αποφασιστικότητα με την οποία κατάφερε να οδηγήσει την Κύπρο στην κατάσταση που είναι σήμερα, λίγες μέρες πριν από την έξοδο από το μνημόνιο. Παράλληλα, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, σε μία Βουλή χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατάφερε να βρει τις ισορροπίες για την έγκριση των κρίσιμων νομοσχεδίων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο τον βρίσκει με ανάμεικτα συναισθήματα, αφενός χαρά γιατί «η Κύπρος κατάφερε σε 3 χρόνια ακολουθώντας τις σωστές πολιτικές κατάφερε να εξέλθει των μνημονίων» και αφετέρου λύπη «που η Ελλάδα συνεχίζει τον δρόμο των μνημονίων».
Ο κ. Μητοτάκης χαρακτήρισε το κυπριακό παράδειγμα ως ένα παράδειγμα προς μίμηση, επικροτώντας τον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε τους πολίτες. «Μιλήσατε την γλώσσα της αλήθειας, σεβαστήκατε τον κόσμο, δεν μιλήσατε άλλη γλώσσα στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό», σημείωσε σχετικά, εξηγώντας ότι στην Ελλάδα από τη μία πλευρά βρέθηκαν οι οι μνημονιακοί και οι αντιμνημονιακοί, οι υπηρέτες του λαού και των μνημονίων. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτισε την μεθοδολογία με την οποία η Κύπρος εφάρμοσε το πρόγραμμα και αντιμετώπισε την Τρόικα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα η Τρόικα αντιμετωπίστηκε ως κατακτητής. «Εφαρμόσατε το πρόγραμμα με συνέπεια. διαπραγματευτήκατε, πετύχατε επί μέρους τροποποιήσει, παραμένοντας, όμως, στον στόχο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και προοπτική για τροποποιήσεις, «φτάνει να είναι κάποιος αξιόπιστος, συγκεκριμένος και να μπορεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του».
Εξάλλου, απέδωσε τα εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε τη έννοια της δημοσιονομικής εξυγίανσης, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε τονίσει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν οδηγεί σε βαθιά ύφεση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς την αύξηση φορολογιών, σε αντίθεση με την Ελλάδα. «Δώσατε έμφαση στη μείωση δαπανών και όχι στη αύξηση φόρων, που υπονομεύει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ότι «αντί να οδηγούμαστε σε στοχευμένες μειώσεις δαπανών…., η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να διατηρήσει ένα μεγάλο κράτος και κάνει ο,τι μπορεί να το διογκώσει». Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή αυξήσεων σε δημόσιους υπαλλήλους, λέγοντας ότι δεν επιβραβεύθηκαν καν οι πιο άξιοι και ικανοί.
Παράλληλα, συμφωνώντας με την τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι το κέρδος πρέπει να είναι το ζητούμενο σε οποιαδήποτε οικονομία θέλει να κινείται και να αναπτύσσεται, με κράτος υποστηρικτικό, το οποίο θα περιορίζει τη γραφειοκρατία.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η κυπριακή κοινή γνώμη επέδειξε ενδεχομένως περισσότερη κατανόηση στα προβλήματα από την ελληνική». Το σημαντικότερο από τα διδάγματα της κρίσης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης είναι η αντιμετώπιση του λαϊκισμού στην καρδιά του, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι και στην Ελλάδα μετά από 14 μήνες, που ο λαός έχει ζήσει την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «η κοινή γνώμη αρχίζει και ωριμάζει». Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι Έλληνες πολίτες ότι η χώρα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, «μπορεί να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».