Powered by

Ενώπιον των G20 η παγκόσμια οικονομία και Brexit

Με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις αναταράξεις στις αγορές να δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό αλλά και την πτώση της στερλίνας να δίνει τον τόνο, διεξάγεται η Σύνοδος των G20, των κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας οικονομίας, στη Σανγκάη.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όζμπορν είχε την ευκαιρία να επαναλάβει πως οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος θα γίνουν αισθητές στην ευρωπαϊκή οικονομία ενώ θα ήταν σοκ για τη Βρετανία.

Η θέση της Κίνας ως προς ένα ενδεχόμενο Brexit είναι σαφής: «Υποστηρίζουμε πάντοτε τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επιθυμούμε να δούμε την ΕΕ να διαδραματίζει ένα σημαντικότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Ελπίζουμε επίσης, η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρώπη να χειριστεί καταλλήλως το θέμα», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με τον Τζορτζ Όζμπορν να ελπίζει σε σαφή στήριξη από το G20 της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλώνει πως κάθε ενδεχόμενο θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί.

«Ακριβώς επειδή υπάρχει αβεβαιότητα, ως προς τους όρους υπό τους οποίους η Βρετανία θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν με ακρίβεια οι συνέπειες. Αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα είναι τόσο ρευστά τα πράγματα. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε διερεύνηση παρότι ακόμη δεν έχει γίνει μελέτη, και θα προσπαθήσουμε να διεξάγουμε μια έρευνα δίκαιη και εις βάθος, που θα αποδεικνύει πως θα ήταν κάτι το αρνητικό εφόσον συνέβαινε», εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κίνα και οι κινήσεις της μεταξύ του στόχου για σταθερότητα και των απαιτούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά η αγωνία για ένα ενδεχόμενο Brexit κυριαρχούν στο G20.

ΠΗΓΗ: Εuronews.gr

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο