Powered by

Στη μεγαλύτερή της κρίση μπαίνει η Ε.Ε.

Ένα βήμα πριν από τη διάλυση, για την οποία έκανε έκκληση σε δραματικούς τόνους να μην επέλθει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μοιάζει να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Καθώς η κρίση χρέους δεν έχει ουσιαστικά ξεπεραστεί, κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, κατέφθασε και η προσφυγική κρίση, αλλά και η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ακόμη και η συμφωνία μεταξύ Ένωσης και Λονδίνου δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την παραμονή της Γηραιάς Αλβιόνας στην Ε.Ε., καθώς όλα θα κριθούν στο επικείμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες στο «Ναι» και στο «Όχι».

Και πριν περάσει αυτός ο πονοκέφαλος, καταφθάνει η δήλωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας Μπόσουχλαβ Σλομπότκα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ του Brexit, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει η χώρα του, προσθέτοντας έναν νέο όρο στη γενικότερη συζήτηση, τον Czexit.

Ακόμη και στην καθ' όλα φιλοευρωπαϊκή Ολλανδία, η οποία μάλιστα έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 53% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας.

Η εφαρμοζόμενη λιτότητα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι βαθιά χαραγμένα και στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, οδήγησε αρκετούς λαούς κοντά ακόμη και στην εξαθλίωση, ενώ το φάντασμα της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από τους ουρανούς της άλλοτε ειρηνικής και ανεκτικής προς όλους Ευρώπης.

Ο καταιγισμός των ροών προσφύγων και μεταναστών απειλεί να διαλύσει πλήρως την όποια προσπάθεια η Ευρώπη να παραμείνει η ήπειρος στην οποία εφαρμόζονται κοινές πολιτικές για όλους, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για επερχόμενη κοινωνική και πολιτική αλλοίωση των βασικών χαρακτηριστικών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Όλα τα παραπάνω, πέραν όλων των άλλων δυσάρεστων συνεπειών, ενισχύουν και τα κόμματα με ακραίες θέσεις, όχι μόνο τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και αυτούς που δεν διστάζουν, στον 21ο αιώνα να μιλούν για «καθαρότητα» μίας φυλής.

Πώς αντιδρά σε όλα τα παραπάνω η ηγεσία της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής με ευχολόγια και με εκκλήσεις για ψυχραιμία και διατήρηση της ενότητας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της και όπως όλα δείχνουν το μόνο που μπορούν να πράξουν οι Βρυξέλλες είναι να ευχηθούν ότι «όλα θα πάνε καλά».

Η Ενωμένη Ευρώπη των λαών, της ανοχής, του πολιτισμού και των ίσων ευκαιριών μοιάζει να έχει χαθεί κάπου στο δρόμο, με τους ηγέτες της να προτιμούν να προτάξουν το εθνικό τους συμφέρον και να ξεχνούν πλήρως το όραμα όσων προσπάθησαν να ενώσουν μία κατακερματισμένη ήπειρο.

Το πλέον, ίσως, ολέθριο θα ήταν ότι θα αποδειχθούν σωστοί όσοι υποστήριζαν εδώ και κάποιες δεκαετίες ότι εξ αρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν σαθρό και προορισμένο κάποια στιγμή να καταρρεύσει...

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών