Powered by

Κινδυνεύει με φτώχεια η πλούσια Γερμανία

Αυξημένο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Γερμανική Συμβουλευτική Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Η Γερμανία είναι η πέμπτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου», τονίζει ο επικεφαλής της Γερμανικής Συμβουλευτικής Ένωσης Κοινωνικής Πρόνοιας (Paritätischer Wohlfahrtsverband) Ούλριχ Σνάιντερ.

Από την απαρχή της κρίσης το 2009, σύμφωνα με τον ίδιο, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα τρις ευρώ. Το ίδιο διάστημα όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν καρπώνονται τα οφέλη αυτής της ευημερίας.

Ο Σνάιντερ παραπέμπει στην νέα ετήσια έκθεση για τη φτώχεια, η οποία στηρίζεται σε απογραφή του 2014 και καταδεικνύει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι. Ούτε το καλό οικονομικό έτος 2014 κατάφερε να ανακόψει το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα. Σε σύγκριση με το 2013 το ποσοστό μειώθηκε οριακά κατά 0,1 %.

Συνολικά το 15 % του πληθυσμού στη Γερμανία θεωρούνται φτωχοί. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα στις μεσαίες θέσεις στην Ευρώπη. Σε αντίθεση όμως με την απόλυτη ένδεια που υπάρχει σε πολλές γωνιές του πλανήτη και η οποία μεταφράζεται σε έλλειψη στέγης και λιμοκτονία, η φτώχεια στις ευρωπαϊκές χώρες είναι «σχετική» και αφορά εκείνους που διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος. Για μια μονογενεϊκή οικογένεια στη Γερμανία, για παράδειγμα, το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 1.192 ευρώ.

Σημαντικά αυξήθηκε ο κίνδυνος της φτώχειας για τους συνταξιούχους και αυτό παρά την ευρέως διαδεδομένη φήμη ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση από άλλες πληθυσμιακές ομάδες στη Γερμανία. Στην περιοχή του Ρουρ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, με πληθυσμό περίπου 5,2 εκατομμύρια, το 20% των συνταξιούχων θεωρούνται φτωχοί.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο