Powered by

Η αβεβαιότητα του Brexit ρίχνει τη στερλίνα

Στο $1,39 συναλλάσσεται η στερλίνα για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια ενώ το κόστος της αντιστάθμισης του κινδύνου έναντι των έντονων σκαμπανεβασμάτων καταγράφηκε στο ψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια καθώς οι ανησυχίες για έξοδο των Βρετανών από την ΕΕ εντάθηκαν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το στρατόπεδο του «εντός ΕΕ» για το δημοψήφισμα του Ιουνίου βρίσκεται μπροστά αλλά η διαφορά σμικρύνεται.

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάσσσεται το 51% των ερωτηθέντων ενώ 39% επιθυμεί τη λεγόμενη “Brexit” και 10% παραμένουν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ComRes που έγινε για λογαριασμό της “Daily Mail”.

Η στερλίνα βρέθηκε εν μέσω πιέσεων από την αρχή της εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 3% αφότου ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος της Κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον δημοσιοποίησαν την θέση τους υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

To ευρώ ήταν 0,3% πιο ψηλά στις 78,82 πέννες αν και το νόμισμα συγκρατείται επίσης λόγω ανησυχιών ότι η ευρωζώνη πιθανόν να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας αν η Βρετανία επιλέξει την έξοδο από την ΕΕ.

«Η αυξανόμενη ανησυχία για την επερχόμενη ψήφο στο δημοψήφισμα για την ΕΕ και ο αβέβαιος αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προκαλέσει ένα επιθετικό ξεφόρτωμα σε στερλίνες», αναφέρει ο αναλυτής στην FXTM Λούκμαν Οτουνούγκα.

Η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα έχει προκαλέσει καθυστέρηση και στο ενδεχόμενο η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Αντ' αυτού ο Διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ υπενθυμίζει τους επενδυτές ότι η Τράπεζα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει την μείωση των επιτοκίων και ένα ευρύτερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να ενισχύσει την οικονομία της Βρετανίας αν χρειαστεί.

Η HSBC, ο μεγαλύτερος οργανισμός που συναλλάσσεται σε στερλίνες, ανέφερε ότι το νόμισμα μπορεί να χάσει ως και 15% της αξίας του και η οικονομική ανάπτυξη του ΗΒ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 1,5% του χρόνου αν οι Βρετανοί ψηφίσουν για έξοδο από την ΕΕ στο δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο