Powered by

ΥΠΟΙΚ: Η Cyta Ltd θα αναλάβει όλες τις εμπορικές λειτουργίες

Για σύσταση εταιρείας που θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και όχι αποκρατικοποίηση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στη συζήτηση ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών για το νομοσχέδιο που προνοεί τη σύσταση νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου «Cyta Ltd», διευκρινίζοντας ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει το σύνολο των εμπορικών λειτουργιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο των κερδοφόρων.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τη δημιουργία της νέας εταιρείας δεν θα προκύψει ορατή διαφοροποίηση ούτε για τους πελάτες του οργανισμού ούτε για τους εργαζομένους. «Με τη Cyta Ltd σε κρατικά χέρια, θα υπάρχει σημαντικό πλεονέκτημα και βελτίωση, που θα σχετίζεται με την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα που θα έχει μία εταιρεία παρόλο που θα ανήκει στο κράτος έναντι ενός κρατικού οργανισμού», τόνισε ο υπουργός. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι δεν αναμένεται να επηρεαστούν, καθώς θα συνεχίσουν να έχουν τους ίδιους μισθούς και όρους, όπως προνοούν οι συλλογικές συμβάσεις, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας, όμως, ότι οι νέοι εργαζόμενοι, που ενδεχομένως να προσληφθούν δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ιδιωτικού δικαίου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα, προαπαιτούμενο και αυτό που θα έπρεπε να υλοποιηθεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου προκειμένου να εισπράξουμε την επόμενη δόση», ανέφερε σχετικά.

Εξάλλου, ο υπουργός υπέδειξε ότι σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή, θα επιχειρηθεί το επόμενο βήμα, δηλαδή η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ένα χρόνο από σήμερα». Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επιμένει στην προώθηση της εν λόγω πολιτικής, σημειώνοντας ότι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων τόνισαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι τα πλεονεκτήματα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή είναι η απαιτούμενη τεχνολογική εμπειρία και η τεχνογνωσία.

«Χαμένη ευκαιρία η μη ψήφιση»
Ταυτόχρονα, πέραν της τεχνογνωσίας, της οικονομικής ευρωστίας, ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να καταβάλει σημαντικό τίμημα για το μερίδιο που θα αποκτήσει στον οργανισμό, με τρόπο που να ικανοποιεί την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τους φορολογούμενους πολίτες. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα οφέλη από την παρουσία ενός τέτοιου στρατηγικού συνεργάτη είναι το σύγχρονο μάνατζμεντ και η συμβολή στη διατήρηση του ηγετικού ρόλου της ΑΤΗΚ στον έντονα ανταγωνιστικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ «το μερίδιο που θα διατηρήσει το κράτος θα είναι σημαντικό και εξίσου σημαντικό θα είναι και το μερίδιο στα κέρδη». Παράλληλα, αναμένεται να σταλεί θετικό μήνυμα προς τους οίκους αξιολόγησης και τις διεθνείς αγορές, με τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρει ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα συνιστά «χαμένη ευκαιρία για τη Cyta και την ίδια την οικονομία, θα είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια στην τεχνολογία και τις εξελίξεις».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τις νομοθετικές προτάσεις, που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία θα έχουν εφαρμογή μόνο όταν επιτευχθεί το επόμενο βήμα, δηλαδή η έλευση στρατηγικού επενδυτή.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Ηροδότου, επισήμανε ότι με το να παραμείνει η εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο θα συμβάλει στη διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους. Εξάλλου, τόνισε ότι στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΤΗΚ, τα οποία σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, σε αντίθεση με αρκετές περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων στο εξωτερικό, στις οποίες γίνεται μεταφορά όλων των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου οργανισμού. Από την άλλη, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως ανέφερε ότι η μείωση των εσόδων του οργανισμού οφείλονται στις νέες δωρεάν υπηρεσίες/εφαρμογές επικοινωνίας (whatsapp, skype), σημειώνοντας ότι καθίσταται αναγκαία η εξεύρεση άλλων πηγών εσόδων.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι τα νομοσχέδια έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση των διατάξεων του συντάγματος. Από την πλευρά τους οι συντεχνίες ζήτησαν καταψήφιση των νομοσχεδίων για δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας και ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων, καλώντας την ίδια ώρα σε υιοθέτηση προτάσεων εκσυγχρονισμού του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφωνούν τα κόμματα για τη νέα Cyta

Δειτε Επισης

Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού