Άχναγαλ: Η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Αμμοχώστου
09:55 - 19 Φεβρουαρίου 2016

Mε οικογενειακή παράδοση 40 σχεδόν χρόνων το εργοστάσιο της Άχναγαλ εδρεύει στο Δασάκι της Άχνας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή γάλακτος, χαλουμιού, κεφαλοτυριού, τυριού σαλάτας, γιαουρτιού και αναρής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ όπως μας ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Άχναγαλ Άγγελος Ελευθερίου, μέχρι πρόσφατα η εταιρεία δούλευε με επαγγελματίες, ενώ τον τελευταίο χρόνο επικεντρώθηκαν στο λιανικό εμπόριο προωθώντας τη δική τους ετικέτα.
Η κυκλοφορία του γάλακτος Άχναγαλ αποτελεί την πιο πρόσφατη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας. Πρόκειται για φρέσκο γάλα ημέρας και η ιδιαιτερότητα του είναι ότι εμφιαλώνεται λίγες ώρες μετά το άρμεγμα αφού παστεριωθεί. Σημειώνεται ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις για να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, ενώ χρησιμοποιούνται και τα εξωτερικά χημεία για να διαπιστωθεί ότι ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.
Το δημοφιλέστερο προϊόν της εταιρείας είναι το χαλλούμι, για το οποίο χρησιμοποιείται γάλα τόσο από τη δική τους φάρμα, όσο και από άλλες φάρμες. Το γάλα μπαίνει στον παστεριωτήρα, οδηγείται στα καζάνια, όπου μπαίνει η πυτιά, πήζει το τυρόπηγμα και βγαίνει στις φόρμες. Αργότερα, ψήνεται και όταν κρυώσει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, οδηγείται στο δίπλωμα. Όταν κρυώσει τελείως, το χαλλούμι μπαίνει στην άλμη που αποτελείται από ορό γάλακτος και αλάτι. Εκεί μένει για 24 ώρες και πάει για πακετάρισμα.
Επί το πλείστον, η εταιρεία χρησιμοποιεί το δικό της γάλα. Η φάρμα Αδελφοί Ελευθερίου ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αριθμεί πέραν των χιλίων ζώων και είναι μια από τις πιο μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες της Κύπρου. Τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς χώρους όπου ξαπλώνουν μέσα σε κρεβατάκια με ειδικό υπόστρωμα.
Τα ζώα αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα, ενώ μέλημα των υπεύθυνων είναι ένας πιο υγιής μαστός. Η αγελάδα καθαρίζεται με έναν ειδικό αφρό πριν από το άρμεγμα, ενώ το κάθε ζώο έχει το δικό του ποδομετρητή, ώστε να ελέγχεται το ζώο και η υγεία του. Το γάλα αρμέγεται με ειδικό μηχάνημα και η συλλογή του γάλακτος γίνεται με το βυτιοφόρο της εταιρείας δύο φορές την ημέρα ώστε να το οδηγήσει στο τυροκομείο προς επεξεργασία.