Τα premium ποτά είχαν την τιμητική τους τις γιορτές

Τα αλκοολούχα ποτά έχουν πάντα την τιμητική τους τον χειμώνα και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Οι εταιρείες φροντίζουν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ώστε να μπορούν να εφοδιάσουν το λιανικό εμπόριο με βότκα, ουίσκι, κρασιά και μπύρες. Μιλώντας με στελέχη της αγοράς, το InBusinessNews χαρτογραφεί την τάση της αγοράς για τη χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος αποτελούν παραδοσιακά τους πιο δυνατούς μήνες της χρονιάς, ενώ τον Ιανουάριο παρατηρείται κάμψη στην κατανάλωση, δήλωσε ο Marketing Manager στην Laiko Cosmos Trading Εύρος Παπαδόπουλος. «Πήγαμε πολύ καλά τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στην κατηγορία του ουίσκι, του premium και του standard. Η κατανάλωση της βότκας παρέμεινε σταθερή, ενώ θετικά κινήθηκε το value for money κρασί».  Γενικότερα, σημείωσε ότι επιστρέφει σταδιακά η κατανάλωση στα προ κρίσης επίπεδα. «Σημειώθηκε κάποια αύξηση σε σχέση με το 2014, αλλά ακόμα απέχουμε από τα επίπεδα κατανάλωσης πριν από το 2013. Ο κόσμος εξακολουθεί να βγαίνει έξω στους χώρους αναψυχής, αλλά καταναλώνει λιγότερο, για παράδειγμα δεν θα ανοίξει φιάλη, αλλά θα πάρει δύο ποτά». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2016 η αγορά θα κινηθεί οριακά σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2015. 

Η Marketing Manager Άννα Χαραλάμπους από τον Όμιλο Φώτο Φωτιάδη ανέφερε ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, γενικότερα τα αλκοολούχα προϊόντα είχαν καλή πορεία. «Αν και με μικρή μείωση το ουίσκι, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατηγορία deluxe ουίσκι και στα Single Malts. Η βότκα παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την περσινή περίοδο και το ίδιο και η κατηγορία των λικέρ. Στην κατηγορία τζιν παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο».

Για ανοδική πορεία στις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών κάνει λόγο ο Εμπορικός Διευθυντής της ACM Christofides Γιώργος Απέγητος. «Τόσο η βότκα, το ουίσκι, όσο και τα κρασιά είχαν αύξηση το 2015 σε σχέση με το 2014. Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η οικονομία μας είχε καλή πορεία, ενώ έχουν γίνει πιο πολλά events και έχει ανέβει η ψυχολογία του κόσμου. Παρατηρείται επίσης και αυξητική τάση στη ζήτηση των premium ποτών. Ο Κύπριος ξέρει πλέον τι θέλει και επιστρέψαμε στις προ κρίσης καταναλωτικές συνήθειες».

O Brand Manager της ΚΕΟ Γιάννης Φατσέας επισημαίνει ότι υπάρχει ανοδική τάση στα premium ουίσκυ και κονιάκ. Σημειώνει παράλληλα ότι σταθερή ανοδική πορεία, έχουν τόσο τα κρασιά της ΚΕΟ όσο και τα εισαγόμενα. Καταλήγει ότι οι καταναλωτές επιδιώκουν να απολαμβάνουν το καλό και ποιοτικό κρασί, ενώ στράφηκαν στα premium ποτά για την καλή ποιότητα που διατηρούν.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο-Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και οι εξαγωγές
Τα λένε για την ηλεκτροκίνηση Βαφεάδης, ΣΕΜΗΟ και ΟΕΒ...Τι ζητούν οι εισαγωγείς και η διαβεβαίωση του Υπουργείου
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Όμιλος CTC: Η αναδιάρθρωση, η πώληση περιουσιακών στοιχείων διαχρονικά και το focus σε κερδοφόρες δραστηριότητες
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Μεγάλη πτώση στις εγγραφές οχημάτων το τετράμηνο-«Βουτιά» 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο
Στρατηγική απόφαση του Ομίλου CTC για διάθεση των δραστηριοτήτων των πολυκαταστημάτων ERA
Πώλησε και τα πολυκαταστήματα ERA η Ermes-Στην Gencom που αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις έναντι του τυπικού ποσού του €1,00
15 χρόνια Lidl Κύπρου με 15 επιχειρηματικά ορόσημα που καθόρισαν την πορεία της
Κραυγή αγωνίας από τους εισαγωγείς για τα ηλεκτρικά οχήματα-«Επιδεινώνεται η οικονομική μας θέση»