Powered by

Ιράν: Xαιρετίζει το πάγωμα παραγωγής πετρελαίου

Προσεκτική στήριξη στην πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η τιμή, έδωσε την Τετάρτη το Ιράν, αποφεύγοντας όμως να δεσμευθεί ότι συμμετάσχει στο όλο σχέδιο.

«Το Ιράν υποστηρίζει κάθε μέτρο που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών και θα βελτιώσει την τιμή του αργού πετρελαίου», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Ενέργειας Μπιζάν Ζανγκανέχ, μετά από πολύωρες συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τους ομολόγους του από το Ιράκ, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα.

Η συμμετοχή του Ιράν, του Ιράκ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να τεθεί σε ισχύ το όλο σχέδιο, παρά ταύτα, ο κ. Ζανγκανέχ απέφυγε κάθε δέσμευση ότι η Τεχεράνη θα λάβει μέρος στο «πάγωμα» της παραγωγής.

Ο κ. Ζανγκανέχ χαιρέτισε την συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ως «αιτία για χαρά», προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται μόνο «το πρώτο βήμα», κι ότι «περισσότερα πρέπει να ακολουθήσουν». Οι συνομιλητές του αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Το Ιράν βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση, καθώς θα είχε μεν όφελος από την ενίσχυση της τιμής του αργού, όμως αυτή τη στιγμή αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς την παραγωγή του, καθώς είναι πια ελεύθερο από τις εμπορικές κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο που είχε στην παγκόσμια αγορά.

Η κρίση υπερπαραγωγής στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει προκαλέσει πτώση της τιμής του βαρελιού κατά περισσότερο 70% τους τελευταίους 20 μήνες, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών που στηρίζονται στις ενεργειακές εξαγωγές, από την Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δειτε Επισης

Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη