Powered by

Ιράν: Xαιρετίζει το πάγωμα παραγωγής πετρελαίου

Προσεκτική στήριξη στην πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η τιμή, έδωσε την Τετάρτη το Ιράν, αποφεύγοντας όμως να δεσμευθεί ότι συμμετάσχει στο όλο σχέδιο.

«Το Ιράν υποστηρίζει κάθε μέτρο που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών και θα βελτιώσει την τιμή του αργού πετρελαίου», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Ενέργειας Μπιζάν Ζανγκανέχ, μετά από πολύωρες συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τους ομολόγους του από το Ιράκ, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα.

Η συμμετοχή του Ιράν, του Ιράκ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να τεθεί σε ισχύ το όλο σχέδιο, παρά ταύτα, ο κ. Ζανγκανέχ απέφυγε κάθε δέσμευση ότι η Τεχεράνη θα λάβει μέρος στο «πάγωμα» της παραγωγής.

Ο κ. Ζανγκανέχ χαιρέτισε την συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ως «αιτία για χαρά», προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται μόνο «το πρώτο βήμα», κι ότι «περισσότερα πρέπει να ακολουθήσουν». Οι συνομιλητές του αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Το Ιράν βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση, καθώς θα είχε μεν όφελος από την ενίσχυση της τιμής του αργού, όμως αυτή τη στιγμή αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς την παραγωγή του, καθώς είναι πια ελεύθερο από τις εμπορικές κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο που είχε στην παγκόσμια αγορά.

Η κρίση υπερπαραγωγής στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει προκαλέσει πτώση της τιμής του βαρελιού κατά περισσότερο 70% τους τελευταίους 20 μήνες, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών που στηρίζονται στις ενεργειακές εξαγωγές, από την Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο