Powered by

Ιαπωνία: Σε διαρκή πάλη με τη στασιμότητα

Εδώ και 25 χρόνια η οικονομία της Ιαπωνίας παλεύει με τη στασιμότητα. Όλα τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν καρποφόρησαν ή είχαν θετικά αποτελέσματα μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στην Ιαπωνία δημιουργήθηκε μια τεράστια φούσκα ακινήτων και χρηματιστηριακών μετοχών, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της κυβέρνησης.

Όταν έσκασε η φούσκα πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστια χρέη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι τράπεζες της χώρας.

Από τότε που η κρίση έγινε αισθητή στην κοινωνία, η καταναλωτική διάθεση μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο, οικονομική κάμψη δεν επήλθε γιατί το κράτος κατάφερε να αντισταθμίσει τη μειωμένη ζήτηση στη χώρα με προγράμματα σταθεροποίησης.

Η ασιατική κρίση του 1997 και οι παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007 επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την ιαπωνική οικονομία. Η απάντηση του κράτους ήταν πάντα η ίδια: περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό αύξησε ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος. Το 2015 άγγιξε το αστρονομικό ποσοστό του 245% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η κυβέρνηση πάντως, δια του εκπροσώπου της, Γιοσιχίντε Σούγκα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Οι εισφορές από την φορολογία είναι καλές. Η κατάσταση όσον αφορά τα εισοδήματα έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Και τα δύο αποτελούν θεμέλια της οικονομίας. Και δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι σε αυτό στο μέλλον».

ΠΗΓΗ: dw.com

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο