Powered by

Ιαπωνία: Σε διαρκή πάλη με τη στασιμότητα

Εδώ και 25 χρόνια η οικονομία της Ιαπωνίας παλεύει με τη στασιμότητα. Όλα τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν καρποφόρησαν ή είχαν θετικά αποτελέσματα μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στην Ιαπωνία δημιουργήθηκε μια τεράστια φούσκα ακινήτων και χρηματιστηριακών μετοχών, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της κυβέρνησης.

Όταν έσκασε η φούσκα πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστια χρέη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι τράπεζες της χώρας.

Από τότε που η κρίση έγινε αισθητή στην κοινωνία, η καταναλωτική διάθεση μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο, οικονομική κάμψη δεν επήλθε γιατί το κράτος κατάφερε να αντισταθμίσει τη μειωμένη ζήτηση στη χώρα με προγράμματα σταθεροποίησης.

Η ασιατική κρίση του 1997 και οι παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007 επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την ιαπωνική οικονομία. Η απάντηση του κράτους ήταν πάντα η ίδια: περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό αύξησε ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος. Το 2015 άγγιξε το αστρονομικό ποσοστό του 245% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η κυβέρνηση πάντως, δια του εκπροσώπου της, Γιοσιχίντε Σούγκα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Οι εισφορές από την φορολογία είναι καλές. Η κατάσταση όσον αφορά τα εισοδήματα έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Και τα δύο αποτελούν θεμέλια της οικονομίας. Και δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι σε αυτό στο μέλλον».

ΠΗΓΗ: dw.com

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση