Τώρα είναι η ευκαιρία της Τουρκίας στα ενεργειακά

Απύθμενη χαρακτηρίζει τη στρατηγική δυναμική που μπορεί να επέλθει από την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ και από τη συμμετοχή του Ισραήλ στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου, η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ Θεσσαλία- Σαλίνα Σιάμπου. Η Πρέσβειρα, μιλώντας στο InBusinessNews στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ, τονίζει ότι είναι εμφανή τα αποτελέσματα της τριμερούς, ενώ υπάρχουν απτές ενέργειες για υλοποίηση και περαιτέρω σχεδιασμό αυτών των έργων.

Η ευκαιρία της Τουρκίας για συνεργασία
Σημειώνει επίσης ότι το ενεργειακό όραμα δεν αφορά μόνο τα ενεργειακά, ενώ σχετίζεται με τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, προόδου και σταθερότητας σε μία περιοχή από την οποία λείπουν αυτά τα συστατικά. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια ως εργαλείο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον άνθρακα και τον χάλυβα στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το όραμα είναι κοινό και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ενώ και οι δύο Υπουργοί είναι σε συνεχή συνεργασία», δήλωσε η κ. Σιάμπου.

Ερωτηθείσα, για τον ρόλο της Τουρκίας στην όλη διαδικασία, η κ. Σάμπος, τόνισε πως είναι η ευκαιρία της Τουρκίας να μην συμπεριφερθεί ως ένα ξένο σώμα στην περιοχή, αλλά να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. «Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ενεργειακή συνεργασία προσφέρει κίνητρο στην Τουρκία να τροποποιήσει τη θέση της. Αντιλαμβάνεται επίσης και τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου σε αυτό, αφού η υλοποίηση οποιασδήποτε ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας προϋποθέτει τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σχέση Κύπρου- Ισραήλ είναι πολύ στενή και είναι σχέση διαφάνειας σε ένα αμοιβαίο στρατηγικό πλαίσιο». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ελπίζουμε, είπε η Πρέσβειρα, ότι η Τουρκία θα δει το όφελος που θα αποκομίσει για να συμμετάσχει στο ενεργειακό όραμα.

Το συριακό επηρεάζει και την Κύπρο και το Ισραήλ
Αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, η Πρέσβειρα σημείωσε ότι είναι κάτι που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ λόγω γειτνίασης με την ταραχώδη ζώνη. Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, επιδιώκεται πολιτική επίλυση του συριακού, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον, την ειρήνη και τη μείωση των αρνητικών επιρροών σε άλλες χώρες. 

«Είναι μια κατάσταση που η Κύπρος παρακολουθεί συνεχώς και έχει δείξει την πολιτική της σε αυτό το θέμα, όπως έγινε και με την κρίση στον Λίβανο. Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της Κύπρου. Η Κύπρος δύναται να αποτελέσει ανθρωπιστικό καταφύγιο, να παρέχει διευκολύνσεις σε τυχόν έκτακτες ανάγκες κι εκκενώσεις. Υπάρχουν αρκετοί σχεδιασμοί στη διαχείριση κρίσεων. Η Κύπρος αναδεικνύει το ρόλο του σταθερού παράγοντα στην περιοχή», κατέληξε η Πρέσβειρα. 

Δειτε Επισης

Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Έλληνας για ηλεκτρική διασύνδεση: «Δεν μπορεί από μόνη της η Κύπρος, και η Ελλάδα, να τα βάλει με την Τουρκία...»
Σε αυτές τις περιοχές θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές τους επόμενους μήνες-Ο προγραμματισμός της ΑΗΚ
Παράταση σχεδίου Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω για ΜμΕ και ΜΚΟ… Η νέα προθεσμία για υποβολή αιτήσεων
Στις ελληνικές καλένδες η ηλεκτρική διασύνδεση...«Θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί»
Σε υψηλό δυο εβδομάδων το πετρέλαιο με άνοδο 2%
Ηλεκτρική διασύνδεση: Συνέστησε αναμονή ενόψει αποφάσεων ΚΥΣΕΑ ο Χριστοδουλίδης-«Να μην προτρέχουμε»
Ο ΔΟΕ μειώνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου-Πλεονάζουσα παραγωγή έως το 2026
Δεν αλλάζουν τα δεδομένα για το «Ηλέκτρα» ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης-Προχωρεί σε νέο γεωτρητικό στόχο η εταιρεία