Powered by

Τρισέ: Οι 6 λόγοι της κρίσης στην ευρωζώνη

Τους έξι λόγους για του οποίους προκλήθηκε η κρίση της ευρωζώνης και τι πρέπει να κάνει η ευρωζώνη για να αποφύγει μια νέα κρίση στο μέλλον, παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ.Κ.Τρισέ σε συνέδριο που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ και βασικός παράγοντας στα χρόνια της διαχείρισης της κρίσης δήλωσε ότι "στην Ευρώπη η αντιστοιχία με την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών κολοσσών στις ΗΠΑ, ήταν το σήμα για αστάθεια σ Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και μετά Ισπανία, με αυτή τη σειρά".

Εξήγησε ότι «το επίκεντρο της κρίσης διέσχισε τον Ατλαντικό στα μέσα του 2009» και βρήκε την ευρωζώνη απροετοίμαστη.

"Η ευρωζώνη έστελνε ταυτόχρονα τα καλύτερα και τα χειρότερα σήματα στην αγορά, κάτι που αντικατόπτριζε και την ισχύ του ευρώ, τη στιγμή που το επίκεντρο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και μετατράπηκε από κρίση της ιδιωτικής οικονομίας σε κρίση των δημόσιων οικονομικών", ακόμα και αν όπως είπε "ξέραμε ότι η ευρωζώνη ήταν σε καλύτερη θέση από ΗΠΑ και Ιαπωνία".

Για την εκδήλωση της κρίσης υπάρχουν 6 λόγοι, λέει ο Ζ.Κ.Τρισέ:

1) Δεν σεβόμασταν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, είχαμε κοινό νόμισμα χωρίς ομοσπονδία και χωρίς κοινό προϋπολογισμό - μάλιστα το 2004, 2005 οι μεγάλες χώρες χαλάρωσαν την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για τις ίδιες. "Αντέδρασα έντονα σε ομιλία μου στο ΕΚ, όμως οι μεγάλες χώρες αρνήθηκαν, παρά την αντίδραση της ΕΚΤ και της Κομισιόν να κάνουν το σωστό".

 2) "Δεν είχαμε σωστή εποπτεία την μακροοικονομικών δεικτών των κρατών μελών όπως και της ανταγωνιστικότητας. Πιστεύαμε στην αυτοδιόρθωση. Αυτό δε συνέβη. Ήταν η σκέψη των εύπιστων. Το 2005 η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Είδαμε τότε ότι το πρόβλημά μας δεν ήταν η διατήρηση στο 2%, αλλά ο τρόπος της σύγκλισης των κρατών μελών. Έδειχνα τις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα στους υπουργούς κάθε μήνα από το 2002. Ειδικά στις τρέχουσες συναλλαγές. Ο κυρίως λόγος για την κρίση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ήταν η μη εφαρμογγή του συμφώνου σταθερότητας, στην Ισπανία και την Ιρλανδία ήταν η ανταγωνιστικότητα.

3) "Δεν είχαμε οργανισμό διάσωσης και οι επενδυτές το είδαν ως φοβερή αδυναμία", συμπλήρωσε ο Ζ.Κ.Τρισέ

4) "Δεν είχαμε τραπεζική ένωση", οπότε ο φαύλος κύκλος "τραπεζικών χρεών και δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε: "αν είσαι σε μια κακή κατάσταση αυτό επηρεάζει φυσικά τις τράπεζές σου", συμπλήρωσε και προσέθεσε δύο ακόμα λόγους:

5) τη μη πλήρης ολοκλήρωση της κοινής αγοράς και

6) τους στόχους της Λισαβόνας, δηλαδή  οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν προωθήθηκαν, όπως σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών