Powered by

ΠΑΣΥΔΥ: Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για προώθηση της συμφωνίας στην υγεία

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου για προώθηση των ενεργειών για υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ για την εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων προσώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «την περασμένη Δευτέρα έγινε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ με τη συμφωνία αυτή τέθηκε τέρμα στην εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων προσώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία αυτή, είπε.

Προηγήθηκε ένας διάλογος που κράτησε αρκετό καιρό, σημείωσε και “το χαιρετίσαμε αυτό διότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ο κοινωνικός διάλογος που για χρόνια περηφανευόμασταν ότι μέσα από το διάλογο βρίσκαμε τις λύσεις που εξυπηρετούσαν γενικά και τις δύο πλευρές”.

“Έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προωθηθούν τάχιστα οι αναγκαίες ενέργειες, ήδη εκδόθηκε απόφαση του Υπουργικού σε σχέση με ένα μεγάλο αριθμό γιατρών, στη τελευταία συνάντηση έγινε το ίδιο με νοσηλευτές και προχωρούμε και με άλλες τάξεις που υπηρετούν στον τομέα της υγείας”, είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου πρόσθεσε ότι υπήρχαν πολλές διαδικασίες που άρχισαν για πλήρωση θέσεων και συμπλήρωση των κενών που παρέμεναν σε εκκρεμότητα λόγω παγοποίησης τους. Έχουμε συμφωνήσει, είπε, “ότι θα δούμε όλα αυτά τα θέματα και να συμπληρωθούν υπηρεσίες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κυπριακού λαού. Μιλάμε για τον τομέα της υγείας και ξέρουμε ότι ιδιαίτερα αυτή την εποχή τα νοσοκομεία μαζεύουν πάρα πολύ κόσμο που πηγαίνει εκεί για να εξυπηρετηθεί και πρέπει να πάρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Και για να γίνει αυτό δυνατόν θα πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.”

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ μετέφερε επίσης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις θέσεις και απόψεις τους για τη σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ, ανέφερε, “έχει αποδεχθεί την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, εννοούμε τη διοικητική και οικονομική. Διότι έτσι θα προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα κρατικά νοσηλευτήρια όταν υλοποιηθεί πλήρως το ΓΕΣΥ να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς καλά οργανωμένα νοσηλευτήρια κανένα σχέδιο υγείας δεν μπορεί να πετύχει. Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι θα έπρεπε τα νοσοκομεία να αποτελούν το βασικό πυλώνα προσφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πιστεύουμε τούτο μπορεί να καταστεί δυνατόν».

Ερωτηθείς που βρίσκεται στα δικαστήρια η προσφυγή της ΠΑΣΥΔΥ και αριθμού κρατικών υπαλλήλων, που αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Κυβέρνησης να προβεί σε αποκοπές μισθών και συντάξεων και συνάμα να επιβάλει έκτακτες εισφορές, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι το θέμα είναι εάν οι πράξεις εκείνες ήταν νόμιμες ή όχι.

“Αν δεν είναι νόμιμες θα πρέπει να ακυρωθούν από το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο που είναι το Ανώτατο Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την εξέταση μιας πράξης που θεωρεί παράνομη. Αυτό έκανε η ΠΑΣΥΔΥ, δεν προσέφυγε σε κινητοποιήσεις”. Η ΠΑΣΥΔΥ, είπε, είχε εισηγηθεί διάφορα σενάρια για αντιμετώπιση της κρίσης, δεν έγιναν δεκτά δηλαδή είχαμε εισηγηθεί να ακολουθηθούν τα όσα έγιναν το 1974 που έγινε μια σειρά νόμων, με τους νόμους αυτούς προστατευόταν η εργασία, ο μισθός και συνεισέφεραν όλοι. Διότι είναι συνταγματική απαίτηση, συνταγματική επιταγή όταν υπάρχιε μια ανάγκη για τον τόπο ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του και εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν έγινε. Υπήρχαν πολλοί άλλοι οι οποιοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν. Και πήγαμε στο δικαστήριο».

Ερωτηθείς είπε ότι "για το θέμα της σύνταξης έχει εκδοθεί μια σημαντική απόφαση αυτή για το συμψηφισμό και εκεί το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο του υπαλλήλου το οποίο κερδίζεται με υπηρεσία σε συντάξιμη θέση και που δεν μπορεί να στερηθεί κάποιος ή να περιοριστεί εκτός μόνον για τους λόγους που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα και το δικαστήριο έκρινε ότι οι λόγοι που είχαν προβληθεί δεν ήταν οι λόγοι που προέβλεπε το Σύνταγμα. Η ίδια αιτιολογία χρησιμοποιήθηκε και στις αποκοπές που έγιναν για τους δημόσιους υπαλλήλους και κατ΄ακολουθία θεωρούμε ότι η κατάληξη θα είναι η ίδια, ότι θα εκδοθεί ακυρωτική απόφαση".

«Τάχιστα κινείται η Κυβέρνηση»
Σε ερώτηση αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά το θέμα με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «η Κυβέρνηση κινείται τάχιστα, δηλαδή το θέμα των γιατρών και κάποιων άλλων, όπως του γραμματειακού προσωπικού, έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει να γίνει μια τροποποίηση της νομοθεσίας κα θα γίνει πολύ σύντομα».

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη άλλη ερώτηση είπε ότι και η ΠΑΣΥΝΟ έπρεπε να χαιρετίσει τη συμφωνία αυτή διότι έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα και των μελών της.

Ερωτηθείς ανέφερε ότι από τους δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκόπτεται κάθε μήνα το ποσό των 140 εκ. ευρώ περίπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού