Powered by

Επιχειρηματικές αποστολές σε 17 χώρες

Στις 23 ανέρχονται οι επιχειρηματικές αποστολές και τα επιχειρηματικά σεμινάρια, τα οποία θα συνδιοργανωθούν εντός του 2016 από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με το ΚΕΒΕ, στο πλαίσιο της προώθησης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος. Τα επιχειρηματικά φόρουμ θα αφορούν 17 χώρες, ανάμεσά τους η Βουλγαρία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Πολωνία, η Νότιος Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Κούβα, η Ινδία, το Ομάν, το Κουβέιτ, όπως επίσης θα διοργανωθεί εξειδικευμένη αποστολή του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Μιλώντας, στο πλαίσιο της παρουσίασης των επιχειρηματικών αποστολών, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, τόνισε ότι το πρόγραμμα επισκέψεων καλύπτει και τις τέσσερις άκρες του ορίζοντας, περιλαμβάνοντας τόσο μικρές όσο και μεγάλες παραδοσιακές αποστολές, καθώς και αναδυόμενες αγορές.

Κεντρικός στόχος των εν λόγω αποστολών, ανέφερε ο κ. Πηλείδης, είναι «η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου του εξωτερικού για τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, καθώς και η παρουσίαση των νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Κύπρος ως περιφερειακός δίαυλος διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων».

Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά, σημείωσε ότι το 2015 διοργανώθηκαν επιχειρηματικές αποστολές και φόρουμ σε 9 χώρες, καλύπτοντας 13 πόλεις, ενώ οι κυπριακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 200. Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά αφενός στις επιχειρηματικές αποστολές σε ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), Ιράν (Τεχεράνη), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και αφετέρου στις αποστολές σε Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Σλοβακία, Τσεχία και Ουκρανία

Χρειάζεται επιμονή
Μιλώντας για θετικά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, του επιχειρείν και της οικονομίας μέσω της διοργάνωσης αυτών των αποστολών, ο κ. Πηλείδης επισήμανε ότι χρειάζεται μακροχρόνια επιμονή για το άνοιγμα αγορών, φέροντας ως παράδειγμα την Κίνα. «Τα τελευταία 10 χρόνια πηγαίνουμε με αποστολές στην Κίνα, με αποτέλεσμα τα τελευταία 2-3 χρόνια να έχουμε κάποια αποτελέσματα», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως πολλά υποσχόμενη την καινούργια αγορά του Ιράν. Πέραν της αγοράς ακινήτων, στην οποία καταγράφονται πωλήσεις από Κινέζους, ο κ. Πηλείδης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον κινεζικών κολοσσών για τις αποκρατικοποιήσεις και πιο συγκεκριμένα για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού.

Βολιδοσκοπώντας Κούβα και Βραζιλία
Ερωτηθείς για τους λόγους που θα πραγματοποιηθούν οι επιχειρηματικές αποστολές σε Βραζιλία και Κούβα, εξήγησε ότι μετά την επιμονή των πρέσβεων των δύο χωρών, υπάρχουν κάποιες διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες θα γίνουν το φθινόπωρο. Τονίζοντας ότι η Βραζιλία αποτελεί «τεράστια αναδυόμενη αγορά», ανέφερε ότι θα διερευνηθούν οι πιθανότητες να λάβει η Κύπρος κάποιο μερίδιο από τις δραστηριότητες βραζιλιάνικων επενδύσεων στην Ευρώπη και ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Βραζιλία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στον τομέα των υπηρεσιών.

«Ένα συγκεκριμένο πράγμα είναι η χρησιμοποίηση της Κύπρου από βραζιλιάνικες εταιρείες ως βάση για τις διεθνείς επιχειρήσεις τους και ιδιαίτερα στον χώρο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο κ. Πηλείδης, τονίζοντας ότι πρόθεση είναι να αξιοποιηθεί το δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών προς τις δύο αυτές χώρες. Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι είναι καιρός να στοχεύσει η Κύπρος στη σύναψη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Βραζιλία, καθώς φαίνεται να έχουν προκύψει αρκετά οφέλη από τις συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Επιμένουν για Ιράν
Όσον αφορά στην Κούβα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ τη χαρακτήρισε ίδια περίπτωση με το Ιράν, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλες προοπτικές. «Δεν θεωρούμε ότι 1-2 αποστολές είναι πολλές για το Ιράν και γι’ αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε συνεχώς», ανέφερε ο κ. Πηλείδης. «Για την Κούβα, πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ είναι η άρση του εμπάργκο προς την περιοχή και πιθανώς τα διάφορα λόμπι να ευνοήσουν αυτή την εξέλιξη», επισήμανε, υποδεικνύοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, επειδή παραδοσιακά υπήρχαν καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κούβας, πιθανόν να προκύψουν πλεονεκτήματα.

Λακκοτρύπης: Θετικά μηνύματα από εξαγωγές
Για αξιόλογο έργο ως προς την υλοποίηση του στόχου για προώθηση των υπηρεσιών στο εξωτερικό έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις αυξήσεις που καταγράφηκαν στις εξαγωγές εγχώριων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, για το 2014 οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν στα 7,65 δισ. ευρώ, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2013, ενώ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την περσινή χρονιά, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ύψος των εξαγωγών υπηρεσιών ανήλθε στα 5,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ταυτόχρονα, «καθοριστική» χαρακτήρισε ο υπουργός τη συμβολή του τομέα των υπηρεσιών στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Εξάλλου, αυξήσεις καταγράφηκαν και στις εξαγωγές προϊόντων, καθώς για το 2014 ανήλθαν στα 732 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2,3% σε σχέση με το 2013, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 παρατηρήθηκε άνοδος 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, για το 2016 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκστρατεία προώθησης της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου δια της πραγματοποίησης 23 επιχειρηματικών φόρουμ, εκ των οποίων ορισμένα είθισται να τίθενται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΕΕΒΤ.

Δειτε Επισης

Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού