Powered by

Έρχονται αλλαγές στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών

Σε προληπτικές αλλαγές στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών του που συμμετέχουν σε επιτροπές, θα προχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν, οι ελληνικές τράπεζες, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η εσωτερική αξιολόγηση δομών εταιρικής διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνονται οι ζυμώσεις με τον SSM για τον «οδικό χάρτη», βάσει του οποίου θα ολοκληρωθεί και θα προκύψουν οι διορθωτικές παρεμβάσεις στα ΔΣ και τις επιτροπές.

Η προσέγγιση του SSM, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη της επικεφαλής του Ντανιέλ Νουί, είναι οι αλλαγές να διενεργηθούν πριν την αξιολόγηση από τον εξειδικευμένο οίκο που θα προσλάβει το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να υπηρετούν δύο βασικούς άξονες: τη συνέχεια στα Διοικητικά Συμβούλια και την αναβάθμισή τους.

Αν η παραπάνω οπτική δεν αναιρεθεί, οι αλλαγές στα ΔΣ θα διενεργηθούν εντός μήνα και θα κινούνται στο πνεύμα των σχετικών διατάξεων του πρόσφατου νόμου (4340/2015). Δεν θα επιδιωχθεί, δηλαδή, να πληρούνται με ακρίβεια τυπικά κριτήρια προϋπηρεσίας. Αν για παράδειγμα ένα μέλος πληροί τον χρόνο εμπειρίας αλλά αυτή δεν προέρχεται μόνο από εργασία σε ξένες τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα τεθεί θέμα, τυπικών προσόντων.

Αντίθετα, με τυπική ευλάβεια εκτιμάται ότι θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου για τα μέλη του ΔΣ που έχουν την ευθύνη του ευαίσθητου τομέα διαχείρισης κινδύνων, όπως και για αυτά στα οποία αναφέρεται ο εσωτερικός έλεγχος. Τέλος αυστηρά θα είναι τα κριτήρια και για τα μέλη που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ερώτημα αποτελεί το τι θα συμβεί, εφόσον από την αξιολόγηση που θα διενεργήσει το ΤΧΣ προκύψει ανάγκη πρόσθετων αλλαγών πέραν αυτών που διενήργησαν προληπτικά οι τράπεζες. Με βάση την τυπική διαδικασία το ΤΧΣ κοινοποιεί στο ΔΣ της τράπεζας το πόρισμα της αξιολόγησης.

Το ΔΣ έχει την ευθύνη να προβεί, αν το κρίνει απαραίτητο, σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με την τελική ευθύνη να εναπόκειται στη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου κοινοποιείται το πόρισμα.

Η αγορά ανησυχεί για την αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί σε επίπεδο μετόχων στην περίπτωση που η προσέγγιση της αξιολόγησης είναι διαφορετική από αυτή του επόπτη και ζητά να υπάρξουν διευθετήσεις ώστε τυχόν αποκλίσεις να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Σημειώνεται ότι το θέμα της αναβάθμισης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί για τον SSM τη δεύτερη μεγαλύτερη προτεραιότητα μετά την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αντίστοιχη είναι η βαρύτητα που δίνει στο θέμα και το ΤΧΣ. «Οι επενδυτές θέλουν να νιώθουν ασφαλείς ότι υπάρχει αξιόπιστο πλαίσιο το οποία αξιολογεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις συνολικές δομές των τραπεζών» τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Α. Ξενόφος.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα