Δημητριάδης: Σύντομα ταχύτερο και φτηνότερο διαδίκτυο
10:31 - 12 Φεβρουαρίου 2016
«Σύντομα θα παρέχεται πιο γρήγορα και φτηνότερο διαδίκτυο, ήδη προσφέρεται το δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G) από τους παρόχους, ενώ εντός της χρονιάς θα επικεντρωθούμε στο νέο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός. Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης της αγοράς για επέκταση δικτύων οπτικών ινών το συντομότερο δυνατό, με ταυτόχρονη προώθηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2017 να προσφέρονται ταχύτητες 30Mbps σε όλη τη Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός φιλόδοξου έργου στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου. «Στόχος είναι να προσφέρουμε περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως επίσης και να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι να ζητήσουν υψηλότερες ταχύτητες», σημείωσε σχετικά ο κ. Δημητριάδης.
Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι οι ψηφιακές στρατηγικές, οι οποίες εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία της Ένωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να κατανεμηθούν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για αυτές τις δράσεις. Ιδιαίτερα για την Κύπρο, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι η προώθηση της τεχνολογίας καθίσταται αναγκαία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, της αναδιοργάνωσης και της βελτίωσης των δομών.
Ανάγκη για ψηφιοποίηση
Για ριζικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσω των τεχνολογιών, έκανε λόγο ο Λιάκος Μ. Θεοδώρου, Επικεφαλής Ελεγκτικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα είναι ενθαρρυντικές. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, σημειώνοντας ότι είναι ώρα για καταρτισμό ξεκάθαρου πλάνου με νευραλγικές δράσεις. «Αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, εξηγώντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο να υποβοηθά τις επιχειρήσεις. «Το 42% των CEO τονίζει ότι η υπερβολική ρύθμιση αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους», τόνισε σχετικά.
Χρονιά προκλήσεων
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που η ψηφιακή πολιτική προχωράει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο. «Στόχος είναι να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια σε σχέση με τους διεθνείς κανόνες περιαγωγής», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με γειτονικές και άλλες χώρες σε θέματα κυβερνοασφάλειας, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη δυνατότητα για παροχή ασφάλειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη φετινή χρονιά, ο αρμόδιος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ρυθμιστική αρχή θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.