Δημητριάδης: Σύντομα ταχύτερο και φτηνότερο διαδίκτυο

Την αισιοδοξία ότι μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σύντομα το διαδίκτυο θα παρέχεται σε υψηλότερες ταχύτητες με χαμηλότερες τιμές εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης. Σε συνέδριο της PwC για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το οποίο επικεντρώθηκε στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις του τομέα, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι αν και υπάρχουν παράπονα ότι το διαδίκτυο στην Κύπρο προσφέρεται σε υψηλές τιμές με χαμηλές ταχύτητες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα, με το κόστος να μειώνεται. 

«Σύντομα θα παρέχεται πιο γρήγορα και φτηνότερο διαδίκτυο, ήδη προσφέρεται το δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G) από τους παρόχους, ενώ εντός της χρονιάς θα επικεντρωθούμε στο νέο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός. Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης της αγοράς για επέκταση δικτύων οπτικών ινών το συντομότερο δυνατό, με ταυτόχρονη προώθηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2017 να προσφέρονται ταχύτητες 30Mbps σε όλη τη Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός φιλόδοξου έργου στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου. «Στόχος είναι να προσφέρουμε περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως επίσης και να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι να ζητήσουν υψηλότερες ταχύτητες», σημείωσε σχετικά ο κ. Δημητριάδης.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι οι ψηφιακές στρατηγικές, οι οποίες εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία της Ένωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να κατανεμηθούν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για αυτές τις δράσεις. Ιδιαίτερα για την Κύπρο, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι η προώθηση της τεχνολογίας καθίσταται αναγκαία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, της αναδιοργάνωσης και της βελτίωσης των δομών.

Ανάγκη για ψηφιοποίηση
Για ριζικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν  να προκύψουν μέσω των τεχνολογιών, έκανε λόγο ο Λιάκος Μ. Θεοδώρου, Επικεφαλής Ελεγκτικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα είναι ενθαρρυντικές. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, σημειώνοντας ότι είναι ώρα για καταρτισμό ξεκάθαρου πλάνου με νευραλγικές δράσεις. «Αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, εξηγώντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο να υποβοηθά τις επιχειρήσεις. «Το 42% των CEO τονίζει ότι η υπερβολική ρύθμιση αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους», τόνισε σχετικά. 

Χρονιά προκλήσεων
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που η ψηφιακή πολιτική προχωράει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο. «Στόχος είναι να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια σε σχέση με τους διεθνείς κανόνες περιαγωγής», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με γειτονικές και άλλες χώρες σε θέματα κυβερνοασφάλειας, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη δυνατότητα για παροχή ασφάλειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη φετινή χρονιά, ο αρμόδιος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ρυθμιστική αρχή θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη