Σε δραστικές τομές καλεί τις εταιρείες η ψηφιοποίηση

Οι επιπτώσεις από την ψηφιοποίηση των τηλεπικοινωνιών, οι χρηματοοικονομικές τάσεις του τομέα, η κυβερνοασφάλεια και οι προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, σε συνέδριο για τις εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία από την PwC, παρευρέθηκαν διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό και εκπρόσωποι διαφόρων κρατικών φορέων.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, το οποίο συντόνισε η IMH, ήταν ο επικεφαλής του τομέα διεθνών τηλεπικοινωνιών της PwC, Thomas Tandetski, ο οποίος  σημείωσε ότι οι οργανισμοί του τομέα υπόκεινται σε σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου τόσο η ανάπτυξη της αγοράς παραμένει στάσιμη όσο και τα έσοδα των εταιρειών βρίσκονται υπό πίεση.

Σύμφωνα με τον κ. Tandetzski, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι εταιρείες του κλάδου θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δραστικές τομές για την απλοποίηση, τη ψηφιοποίηση και την ενοποίηση των λειτουργιών τους, θέτοντας τον καταναλωτή στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στον τομέα από την ψηφιοποίηση, εξηγώντας ότι δεν είναι πρόθεση να δημιουργείται αξία για τους παρόχους του διαδικτύου, ενόσω τα έσοδα για τις τηλεπικοινωνίες συρρικνώνονται ή/και παραμένουν στάσιμα. Την ίδια ώρα, κάλεσε τους παρόχους να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης του δικτύου, αναπτύσσοντας παράλληλα νέες πηγές εσόδων. «Εντός των 5-6 ετών οι πάροχοι δύνανται να περιορίσουν το κόστος τους μέχρι και κατά 45%», ανέφερε σχετικά ο κ. Tandetski.

Στόχος η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές τόνισαν ότι μία τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ μέχρι το 2020 είναι η ενίσχυση της οικονομίας της Ένωσης και η παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της εφαρμογής των ψηφιακών στρατηγικών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού Μεταφορών ότι «πλησιάζουμε σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, αναμένοντας πολλά ακόμα να γίνουν από το ηλεκτρονικό σπίτι, το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, όπως επίσης και την εργασία από οπουδήποτε», τονίζοντας μάλιστα ότι η τεχνολογία του μέλλοντος δεν είναι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα.

Από την άλλη, οι ομιλητές του συνεδρίου σημείωσαν ότι όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι αναβαθμισμένες τεχνολογίες δημιουργούν παράλληλα και νέες μορφές εμπλοκής του καταναλωτή, ενώ τονίστηκε ότι οι οικονομικοί διευθυντές των οργανισμών θα πρέπει να κατανοήσουν αυτές τις αλλαγές προκειμένου να δημιουργήσουν το ανάλογο περιβάλλον εργασίας. Παράλληλα έγινε λόγος για ριζικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αναμένεται να γίνουν εντός των επόμενων ετών, καθώς η ψηφιοποίηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Η αναβάθμιση των συστημάτων και των διαδικασιών στις εταιρείες φαίνεται να είναι επιβεβλημένη προκειμένου αυτά τα συστήματα να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο