Powered by

Η Κομισόν κυνηγά τη φοροδιαφυγή κολοσσών

Πολυεθνικοί κολοσσοί αμερικανικών συμφερόντων, όπως η Google, το Facebook και η Amazon, θα υποχρεωθούν να αποκαλύπτουν δημοσίως τα έσοδα και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα νομοθεσία που ετοιμάζει η Κομισιόν.
 
Όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα καταθέσει τη σχετική πρόταση στις αρχές Απριλίου με σκοπό να τερματιστούν οι κρυφές και αμφιλεγόμενες φορολογικές πρακτικές των εταιρειών αυτών και οι μυστικές συμφωνίες τους με κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ.

Η εφημερίδα επικαλείται τρεις ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους με γνώση των προτάσεων, που λένε ότι τα αρχικά συμπεράσματα της αξιολόγησης μίας τέτοιας κίνησης συνηγορούν στη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των πολυεθνικών εταιρειών να είναι διαφανείς ως προς τις φορολογικές τους υποθέσεις στην Ευρώπη. Υπέρ της κίνησης φέρεται να τάσσεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Μία από τις πηγές της εφημερίδας αναφέρει ότι η νομοθεσία θα προβλέπει λεπτομερή αναφορά κάθε εταιρείας για τις οικονομικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις της ανά ευρωπαϊκή χώρα.
 
Η Κομισιόν είχε δεχθεί επικρίσεις τον περασμένο μήνα όταν είχε προτείνει αυτοί οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να δίνουν αναφορά στις εθνικές φορολογικές αρχές κάθε ευρωπαϊκής χώρας, αλλά χωρίς τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
 
Η νέα πρόταση νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί στις 12 Απριλίου και για την υιοθέτησή της μάλλον δεν θα απαιτείται η έγκριση του συνόλου των 28 κρατών-μελών, όπως ισχύει για νομοθεσίες που άπτονται της φορολογίας. Λόγω του ότι οι νέοι κανονισμοί θα δημιουργηθούν με τροποποίηση κανονισμών που ήδη ισχύουν θα απαιτείται για την υιοθέτησή τους η ενισχυμένη πλειοψηφία 16 κρατών-μελών.
 
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι πάνω από ποιο όριο εσόδων και φορολογικών οφειλών θα καλούνται οι εταιρίες να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία. Αναμένεται πάντως ότι οι κανονισμοί θα αφορούν μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
 
Η κίνηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για αυτό που εκλαμβάνουν ως στοχοποίηση μεγάλων ψηφιακών αμερικανικών εταιρειών στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο