Οι καρέκλες του ΚΟΤ`

Τα τελευταία δέκα χρόνια ακούμε για τον εκσυγχρονισμό του ΚΟΤ αλλά εκσυγχρονισμό δεν βλέπουμε. Ακούμε για εθνικό πλάνο τουρισμού αλλά όσα πλάνα καταστρώθηκαν διαγράφηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης επανέλαβε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, θίγοντας το θέμα εκσυγχρονισμού του Οργανισμού. Όπως είπε, ένας ημικρατικός οργανισμός με συγκεκριμένο και περιοριστικό πεδίο δράσης δεν έχει την δύναμη και την αρμοδιότητα να επιβάλει οριζόντιες πολιτικές στα πλαίσια μιας εθνικής πολιτικής. Μίλησε για θεσμική αναβάθμιση του εκτελεστικού άξονα άσκησης τουριστικής πολιτικής μέσω της ενίσχυσης του κεντρικού εκτελεστικού βραχίονα της πολιτείας.

Γιατί όμως τρομάζει τόσο αυτή η αλλαγή ώστε να μένουμε στα λόγια;

Ο τουρισμός, ίσως ο σημαντικότερος αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας είναι ταυτόχρονα και ο πιο διάτρητος, προσφέροντας πρόσφορο έδαφος για ατασθαλίες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Στο άκουσμα της δημιουργίας υφυπουργείου Τουρισμού κάποιοι ένιωσαν το πάτωμα να τρίζει κάτω από τα πόδια τους. Όχι γιατί θα χάσουν την καρέκλα τους. Αυτή καμία κυβέρνηση δεν θα έχει τα κότσια να τους την πάρει, αλλά ξέρουν ότι με την αλλαγή του καθεστώτος δεν θα μπορούν πλέον να δρουν ανενόχλητοι και οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται σε ξέφραγο αμπέλι.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε τα χίλια μύρια για τον ΚΟΤ. Χρυσοπληρώνουμε ειδικούς για έρευνες που φανερώνουν ανύπαρκτο στρατηγικό πλάνο, άστοχες και αμφιβόλου ποιότητας διαφημιστικές καμπάνιες, ανύπαρκτη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, μη μετρήσιμες προωθητικές εκστρατείες. Οι έλεγχοι κάνουν λόγο για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων, αδικαιολόγητες προσφορές για διαφημίσεις, αλόγιστες σπατάλες, απουσία συντονισμού, παράκαμψη διαδικασιών και ενέργειες κατά προσέγγιση, χωρίς στοχευμένη πολιτική, μακροπρόθεσμο όραμα και στόχους.
Τι μας κάνει να τα ανεχόμαστε όλα αυτά τη στιγμή που οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό μειώνονται; Όταν η χώρα παραμένει υπερεξαρτημένη σε δύο αγορές (Ρωσία και Βρετανία) και όταν νησάκια όπως το Τενερίφη και η Μαγιόρκα δέχονται 4 εκατ. και 10 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα; Πόσες μελέτες θα χρειαστούν για να γίνουν πράξεις;

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;