Εμπιστοσύνη και Αξιοπιστία οι παράγοντες ανάπτυξης της οικονομίας
12:54 - 11 Φεβρουαρίου 2016
Το μέλλον του κλάδου επαγγελματικών υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα σχολίασαν εκλεκτοί παράγοντες της κυπριακής οικονομίας σε συζήτηση που διοργάνωσε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού με συντονιστή τον Δημήτρη Δημητρίου, πρόεδρο της Οργάνωσης, στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, στη Λευκωσία.
«Κανείς δεν περίμενε ότι η Κύπρος μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούσε να ολοκληρώσει το μνημόνιο και να αποκτήσει πίσω την εθνική της κυριαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στον δικό του χαιρετισμό του. Κλείνοντας, έδωσε σαφές μήνυμα πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα σε λαϊκίστικες και τοπικιστικές νοοτροπίες που κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα οι οποίες είναι επέτειες για τον δρόμο που ακολούθησε η κυπριακή οικονομία.
«Εμπιστοσύνη και Αξιοπιστία είναι οι έννοιες που καθορίζουν το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και της οικονομίας ευρύτερα», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Πρόσθεσε πως η επιβίωση του χρηματοοικονομικού τομέα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Κρατώντας τον τομέα, ο τομέα με τη σειρά του κράτησε την κυπριακή οικονομία», υπέδειξε, συμπληρώνοντας πως πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που την καθιστούν ένα εξειδικευμένο προορισμό για παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών.
«Η Κύπρος δεν σηκώνει τόσα πολλά μικρά τραπεζικά ιδρύματα και σύντομα θα δούμε συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν δυνατά τραπεζικά ιδρύματα. Ο παγκόσμιος τραπεζικός χάρτης αλλάζει και οι τράπεζες χρειάζεται να είναι “strong at home”» σύμφωνα με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου. Συμπλήρωσε ακόμη πως: «Μέσα από την κρίση στην Ελληνική Τράπεζα μάθαμε πως “Business is not as usual”. Έπρεπε έρθουμε σε σύγκρουση με κατεστημένα και να αλλάξουμε το όραμα, τη διεύθυνση μας, το διοικητικό μας συμβούλιο, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε».
«Η επιβίωση του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και του κλάδου επαγγελματικών υπηρεσιών θα εξαρτηθεί από την ανταγωνιστικότητα ευρύτερα της κυπριακής οικονομίας», ανάφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ο Πρόεδρος της ΚPMG και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης, υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία Κέντρων Μετεκπαίδευσης για τη Διάχυση της Γνώσης εντός Κυβέρνησης και Ρυθμιστικών Αρχών για να μεταφέρουν τη γνώση από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό στους εμπλεκόμενους για καλύτερη λήψη αποφάσεων και νομοθέτηση.
Το πάνελ της συζήτησης αποτελούσαν οι:
• Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών
• Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω
• Ειρένα Γεωργιάδου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ελληνική Τράπεζα
• Άγγελος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος KPMG και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδυτικών Ταμείων (CIFA)
• Χρίστος Μαυρέλλης, Αντιπρόεδρος CIPA, Πρόεδρος Επιτροπής Φορολογικού Σχεδιασμού Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
• Πανίκος Ν. Τσιαϊλής, FCCA, Φορολογικός Σύμβουλος, Επισκέπτης Καθηγητής, Κάτοχος Έδρας Φορολογίας CONSULCO, Globaltraining, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας