Μέχρι νεοτέρας για το ωράριο
16:01 - 10 Φεβρουαρίου 2016

Δόθηκαν οι τελικές διευκρινίσεις από τις δύο πλευρές, ενώ η απόφαση του Ανωτάτου δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου.
Εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινώσει την απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο καλείται για ακόμα μια φορά να λύσει το γόρδιο δεσμό στο πολύκροτο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του Ανωτάτου δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου καθώς, μετά και τις τελικές διευκρινίσεις που έδωσαν σήμερα οι δύο πλευρές, προκύπτουν σοβαρά θέματα τα οποία χρήζουν ενδελεχούς μελέτης.
Πάντως και οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, να δηλώνει πως η καταψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή συνιστά παραβίαση της αρχής της διάκρισης εξουσιών.
Παράλληλα, επισήμανε πως το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον θεωρείται νομικά και συνταγματικά ορθή η στάση της Βουλής, η οποία από τη μια ψήφισε νομοθεσία με την οποίαν κατάργησε το δικαίωμα της υπουργού Εργασίας να εκδίδει διατάγματα και από την άλλην να καταψηφίζει τους κανονισμούς που εξέδωσε η κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Βουλής, Αλέκος Μαρκίδης χαρακτήρισε ως άκρως επικίνδυνη τη θεώρηση ότι η κυβέρνηση έχει την εξουσία να εκδίδει κανονισμούς χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο από τη Βουλή.
Μετά και την κατάθεση των τελικών διευκρινίσεων το Ανώτατο αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον οι απορριφθέντες κανονισμοί του υπουργικού συμβουλίου συνεχίζουν να είναι έγκυροι και μπορούν να δημοσιευθούν και τεθούν σε ισχύ. Πάντως, η ολομέλεια του Ανωτάτου με δήλωση του τον περασμένο Δεκέμβριο κατέστησε σαφές πως η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, ο καθορισμός περιοχών και ζωνών, αλλά και η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για κάποια καταστήματα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά, ουσιαστικά ρύθμιση διοικητικής φύσεως.