Η ασφάλεια του διαδικτύου ξεκινά από τους μαθητές

Η σημασία του να καταστεί το διαδίκτυο ασφαλής προορισμός, σε συνδυασμό με τις γνώσεις, τις διευκολύνσεις, τη ψυχαγωγία και τα οφέλη που ήδη προσφέρει, τονίστηκε σε ημερίδα για τη Διεθνή Ημέρα Ασφάλειας Διαδικτύου 2016, με πρωταγωνιστές μαθητές σχολείων.

Σερφάρισμα με προσοχή
Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο CEO της MTN, Philip Van Dalsen κάλεσε τους μαθητές να γνωρίσουν τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους του διαδικτύου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να καταστεί ασφαλές και καλύτερο.
«Το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλά όσο, όμως, δίνετε προσοχή σε ότι κάνετε»,  ανέφερε σχετικά ο κ. Van Dalsen, εξηγώντας ότι ως Ολλανδός θεωρεί ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι σαν να οδηγείς ποδήλατο. «Είναι εύκολα προσβάσιμο, μπορείς να το μάθεις με μεγάλη ευκολία, δύναται να σε μεταφέρει παντού, αρκεί όμως να επικεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις και να γνωρίζεις  σε ποιον μιλάς», σημείωσε ο CEO της MTN.

Από την πλευρά του ο εμπορικός διευθυντής της MTN, Θάνος Χρονόπουλος τόνισε ότι διαδίκτυο είναι μία κοινωνία ανθρώπων, εργαλείο που κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν. «Ο κόσμος του διαδικτύου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, αρκεί να ξέρουμε να σεβόμαστε κάποιους κανόνες για να κινούμαστε σε αυτό τον κόσμο με ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος.

Οικοδεσπότης ήταν ο γνωστός ηθοποιός Σωτήρης Καλυβάτσης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο επίτευγμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να μαθαίνουν πράγματα, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μοιράζονται ιδέες και εμπειρίες, όπως επίσης να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν ως προσωπικότητες. «Αυτό το περιβάλλον χρειάζεται να διαφυλάξουμε», ανέφερε ο κ. Καλυβάτσης, υποδεικνύοντας ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην προστασία του διαδικτυακού περιβάλλοντος. Εξάλλου, τόνισε ότι στόχος της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των παιδιών για την ασφάλεια του διαδικτύου.

Πρωταγωνιστές οι μαθητές
Μεταξύ άλλων, στην ημερίδα τονίστηκε ότι οι κακές συμπεριφορές, όπως το bullying και η προτροπή σε βία δεν είναι προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά με τη συμπεριφορά του χρήστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να γνωριστούν μεταξύ τους προκειμένου να διαπιστώσουν την ευκολία με την οποία μία πληροφορία ή/και μία φωτογραφία μπορεί να γίνει άμεσα viral. Παράλληλα, οι Springers, οι νικητές του πρώτου βραβείου «Company of the Year» στον διαγωνισμό Junior Achievement Young Enterprise μίλησαν για τις επικερδείς χρήσεις του διαδικτύου.

Η ασφάλεια γίνεται παιχνίδι
Παράλληλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκε το iWhiz, ένα παιχνίδι / application για κινητές συσκευές που ανέπτυξε η ΜΤΝ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας και απευθύνεται σε μαθητές σχολείων ηλικίας 12-16 ετών. Το παιχνίδι περιλαμβάνει ερωτήσεις για τα μαθήματα πληροφορικής, θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, όπως επίσης και ερωτήσεις γενικών γνώσεων τεχνολογίας. Στόχος του iWhiz είναι ο συνδυασμός της διασκέδασης και της εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, στο οποίο οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν μόνοι τους κερδίζοντας ταυτόχρονα βαθμούς για το σχολείο τους.

Όσον αφορά στους ομιλητές της εκδήλωσης, ο ψυχίατρος Δρ. Γεώργιος Φλώρος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο από το 2011 αναφέρθηκε τους κινδύνους και τον εθισμό, δίνοντας έμφαση στις αυταπάτες που δημιουργούνται μέσα από τις διαδικτυακές «φιλίες», την ώρα που ο , Ανώτερος Μηχανικός στην εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης CyRIC, Αντώνης Χατζηαντώνης, μετέφερε στα παιδιά ότι μέσω της χρήσης του διαδικτύου με δημιουργικότητα «μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους προς το καλύτερο».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Επαγγελματικής και Συμβουλευτικής Αγωγής, Στέλιος Κτώρας, αναφέρθηκε σε πραγματικά περιστατικά «τρομοκρατίας» γονέων προς τα παιδιά αλλά και αντιστρόφως, του πανικού που καταλαμβάνει τα «εθισμένα» παιδιά όταν αντιμετωπίζουν την πιθανότητα απομάκρυνσης τους από το διαδίκτυο, σημειώνοντας πως η καλύτερη λύση είναι η αρμονική συνύπαρξη.

Η ημερίδα με τίτλο «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο» διοργανώθηκε στα πλαίσια του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου CyberEthics, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility της ΕΕ, με κύριο διοργανωτή την MTN και συνδιοργανωτές το CNTI, την ΠΣΕΠΕΠ, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Αστυνομία Κύπρου.

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης