Σκέψεις για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής Υπηρεσιών

Σε ένα περίπου μήνα ο υπουργός Oικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι θα πάρει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής Υπηρεσιών, όπως εισηγήθηκε και ο κ. Χρίστος Μαυρέλλης, Διευθύνων Συνέταιρος, Chrysses Demetriades & Co. LLC κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο που διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με όλους τους σημαντικούς παράγοντες του κλάδου των υπηρεσιών να δίνουν το παρόν τους. 
 

 Όπως τόνισε ο κ. υπουργός οι δύο λέξεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τομέα είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη. «Χάθηκαν καταθέσεις όταν οι τράπεζες έχασαν την εμπιστοσύνη των καταθετών, χάθηκε η αξία των κρατικών ομολόγων όταν χάθηκε η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Είδαμε αντιστροφή των υποβαθμίσεων της οικονομίας μας όταν μας  θεώρησαν ξανά αξιόπιστούς και οι ξένοι επενδυτές έφεραν πίσω τα ξένα κεφάλαια όταν θεώρησαν ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστος προορισμός», υπογράμμισε. 

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη δημιουργία εθνικού συμβουλίου για τις υπηρεσίες ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογράμμισε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντική και καθόλου άσχετη με τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης για την οριζόντια πολιτική σε αυτά τα θέματα. «Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και να τον εμπλέξουμε με αυτή τη δημιουργία συμβουλίων αρκεί να τους λαμβάνουμε υπόψη», τόνισε. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το financial technology δείχνει το μέλλον, με τις επιχειρήσεις να επενδύουν 12 δις στον κλάδο, ενώ πρόσθεσε ότι η ανθεκτικότητα του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απέδειξε την απαράμιλλη σημασία του για την χώρα μας. 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου υπογράμμισε ότι στις τράπεζες «Business is not as usual» καθώς αν ήταν δεν θα καταφέρναμε να εξισορροπήσουμε το τραπεζικό σύστημα. «Έπρεπε έρθουμε σε σύγκρουση με κατεστημένα και να αλλάξουμε το όραμα, τη διεύθυνση μας, το διοικητικό μας συμβούλιο, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα ανεχθεί πισωγυρίσματα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα. 

Ο κ. Άγγελος Γρηγοριάδης, πρόεδρος της KPMG και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) τόνισε ότι στο παρελθόν χάσαμε ένα μεγάλο τρένο καθώς υπήρχαν τόσα λεφτά στις τράπεζες και δεν τα επενδύσαμε σωστά, επισημαίνοντας την ανάγκη για εκπαίδευση και ενίσχυση της εικόνας μας στο εξωτερικό. 

Τέλος, ο κ. Πανίκος Ν. Τσιαϊλής, FCCA, Φορολογικός Σύμβουλος εισηγήθηκε τη μείωση κάποιων φορολογιών προς εξυπηρέτηση του ιδιωτικού τομέα μιας και η ρευστότητά των επιχειρήσεων είναι περιορισμένη. 

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Carob Awards 2024: Για ακόμη μια φορά η πρωτιά στη Gnomi Integrated Communications
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Ξεκινά το CoRES-Ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, με την τέχνη και την αειφορία να δημιουργούν το μέλλον
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων