Ζημιά στις πολιτογραφήσεις επενδυτών οι παραπλανητικές διαφημίσεις
07:35 - 09 Δεκεμβρίου 2016
Αρνητικό αντίκτυπο για την Κύπρο αλλά και για το ίδιο το σχέδιο της «κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών» έχουν κάποιες από τις επιθετικές διαφημίσεις, τις οποίες εξαπολύουν ιδιώτες για προώθηση του σχεδίου στο εξωτερικό. Αναληθή και παραπλανητικά στοιχεία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στις συγκεκριμένες διαφημίσεις, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο αλλά και ανησυχία την κυβέρνηση, η οποία το επόμενο διάστημα θα κληθεί να υπερασπιστεί το σχέδιο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Νατάσα Πηλείδου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Οργανισμός την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, για παρουσίαση του αναθεωρημένου σχεδίου, οι πρακτικές, τις οποίες ακολουθούν κάποιοι ιδιώτες είναι εξαιρετικά επιζήμιες. Μεταξύ άλλων, η κ. Πηλείδου τόνισε ότι κάποιοι ιδιώτες παρουσιάζουν το σχέδιο ως «προϊόν» για αγορά, χρησιμοποιούν το κυπριακό διαβατήριο για διαφημιστικούς σκοπούς, κάνουν αναφορά αναληθή/ παραπλανητικά στοιχεία ή ακόμα και σε πιθανές «αδυναμίες» των διαδικασιών. Παράλληλα, πρόσθεσε, αποκρύπτουν σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την υποχρέωση όπως ο αιτητής/ επενδυτής να είναι κάτοχος Άδειας Μετανάστευσης για έξι μήνες.
Η κ. Πηλείδου, εστίασε επίσης σε πρακτικές όπως η προώθηση μη ενδεδειγμένων τρόπων απόκτησης υπηκοότητας, όπως π.χ. υποβολή αίτησης για δάνειο, οι παραπλανητικές υποσχέσεις, οι απαντήσεις σε ερωτήματα επενδυτών χωρίς απόλυτη σιγουριά και γενικότερα η οποιαδήποτε αναφορά, η οποία παραπέμπει σε έλλειψη διαφάνειας
Εστίασε επίσης σε διαφημίσεις, οι οποίες παρουσιάζουν παραπλανητικά στοιχεία όσον αφορά το ύψος της επένδυσης που πρέπει να γίνει και τον απαραίτητο χρόνο διατήρησής της. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που έδωσε, μέσα από την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος. Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, ιδιώτης παρουσίαζε το σχέδιο σε φόρουμ στην Κίνα, υποσχόμενος σε Κινέζους εν δυνάμει επενδυτές, υπηκοότητα έναντι μόλις 800 χιλιάδων ευρώ, έναντι των τουλάχιστον των επενδύσεων ύψους τουλάχιστον €2 εκατ. ευρώ που προϋποθέτει το σχέδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, ο ίδιος ιδιώτης ρωτήθηκε από τους παρευρισκόμενους πως αυτό είναι δυνατό, για να απαντήσει ότι θα τα «κανονίσει» με τον υπουργό!
Οι αρνητικές συνέπειες
Η κ. Πηλείδου εστίασε στις εξής τέσσερις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν στην Κύπρο, οι εν λόγω διαφημιστικές πρακτικές:
• Δημιουργία αρνητικής εικόνας για την Κύπρο στο εξωτερικό
• Αντιδράσεις από μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
• Επιζήμιες στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων
• Απώλεια αξιοπιστίας και εγκυρότητας της Κύπρου
Αναφορά στις επιζήμιες αυτές πρακτικές από ιδιώτες έκανε επίσης και ο Υπουργός Εσωτερικών. «Μετά λύπης μου παρατηρώ ότι αρκετοί ιδιώτες, στην προσπάθειά τους να διαφημίσουν το Σχέδιο, το παρουσιάζουν περίπου ως μέθοδο ή ως τρόπο πώλησης κυπριακών διαβατηρίων! Οι επιθετικές μέθοδοι προώθησης και οι παραπλανητικές και άκομψες διαφημίσεις, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Όχι μόνο αμαυρώνουν την εικόνα του Σχεδίου, αλλά, το κυριότερο, προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να υπερασπιστεί το Σχέδιο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Σωκράτης Χάσικος
Οι βέλτιστες πρακτικές προώθησης
Η Γενική Διευθύντρια του CIPA εστίασε στις βέλτιστες πρακτικές προώθησης του σχεδίου, καλώντας τους ιδιώτες να προωθούν διαφημιστικές εκστρατείες, οι οποίες να εμπεριέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:
• Ξεκάθαρη αναφορά στον σκοπό και το ρόλο του σχεδίου ως κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων
• Ξεκάθαρη αναφορά και επεξήγηση των διαφόρων επενδυτικών κριτηρίων όπως καταγράφονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
• Παροχή έγκυρων πληροφοριών όσον αφορά το χρόνο, τις διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για ολοκλήρωση της διαδικασίας
• Αναφορά στο ότι η κυβέρνηση έχει τη διακριτική ευχέρεια να εγκρίνει ή να απορρίπτει αιτήσεις
• Αναφορά στο γεγονός ότι μοναδικός διαχειριστής του σχεδίου είναι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τόνισε, επίσης, ότι οι διαφημιστικές εκστρατείες προώθησης των σχεδίων, θα πρέπει να βασίζονται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τόσο όσον αφορά την ευκολία του επιχειρείν όσο και την ποιότητα ζωής.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο το σχέδιο Πολιτογράφησης όσο και το σχέδιο παραχώρησης Άδειας Μετανάστευσης μέσω επένδυσης, αποτελούν μια σημαντική πηγή εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων στον τόπο μας. Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα δύο αυτά σχέδια απέφεραν στα κρατικά ταμεία, ποσό ύψους €4 δις από το 2013 μέχρι σήμερα. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος τους στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση, τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.