Κομισιόν: Μεταρρυθμίσεις, όχι χαλάρωση
18:49 - 09 Δεκεμβρίου 2016
Αποδυνάμωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας εντοπίζει η Κομισιόν, στην φθινοπωρινή της έκθεση για την Κύπρο, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τονίζοντας, ότι σημαντικές νομοθεσίες δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους και η εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Αναγνωρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του μνημονίου, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των θετικών εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με βελτίωση της ρευστότητας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι βαρίδι παραμένει για τις τράπεζες ο όγκος των μην εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με την ΕΕ, παρά τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις δανείων, το ύψος των ΜΕΔ επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Παράλληλα, η Επιτροπή τονίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, ενώ καλεί τις κυπριακές αρχές να ενδυναμώσουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων.
Παραμένουν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2016 ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, υποστηριζόμενη από τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Η ανάπτυξη οδηγήθηκε από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία υποστηρίχθηκε από την επίδραση της μείωσης των τιμών πραγματικού εισοδήματος και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Το πραγματικό ΑΕΠ, αναφέρει η Κομισιόν, αναμένεται να αυξηθεί το 2016 κατά 2,5% και η ανάπτυξη να παραμείνει ισχυρή το 2017.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η ανεργία δείχνει πτωτική τάση, έστω μακροπρόθεσμα, αν και η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι παρά τις αυξημένες πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση, εντούτοις οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, συμπεριλαμβανόμενης της συγκράτησης των μισθών στον δημόσιο τομέα.