Αποφάσεις με λαϊκίστικη λογική

Για ακόμα μία φορά, η αντιπολίτευση έδωσε δείγματα γραφής ότι δεν σκέφτεται και πρωτίστως δεν λειτουργεί με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπρίων πολιτών.

Με εξαίρεση το ΔΗΚΟ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν για πάγωμα του κονδυλίου για τις αποκρατικοποιήσεις για το 2017, ανήμερα που ο υπουργός Οικονομικών έλεγε από το Λονδίνο ότι ετοιμάζεται νέα διαδικασία που θα προβλέπει την πώληση μειοψηφικού πακέτου στη Cyta.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η Cyta. Είναι και όλοι οι άλλοι οργανισμοί που υπόκεινται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και οι οποίοι δεν έχουν το άλλοθι της «κερδοφορίας» -έτσι κι αλλιώς κι αυτή η κερδοφορία από μόνη της σηκώνει πολλή συζήτηση. Είναι το κρατικό λαχείο το οποίο στα χέρια ενός ιδιώτη θα μπορούσε να απογειωθεί. Είναι το Χρηματιστήριο που ως έχει σήμερα είτε είναι είτε δεν είναι εκεί, λίγη διαφορά κάνει. Τα κρατικά ακίνητα στο Τρόοδος τα οποία σήμερα λυμαίνονται διάφοροι έναντι πινακίου φακής ή ακόμα και εντελώς δωρεάν. Είναι η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Επίσης, πρόσφατα ο Έφορος θα ξεκινούσε να εξετάζει και τα θέματα των Συμβουλίων Αποχετεύσεων και Αναπτύξεως Υδάτων. Ενδεχομένως βέβαια, έτσι να δώσαμε και την απάντηση γιατί καταψηφίστηκαν τα κονδύλια. Είναι πολλοί οι επηρεαζόμενοι και πολλά τα συμφέροντα. 

Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καν η έξωθεν καλή μαρτυρία ότι οι αποκρατικοποιήσεις –που δεν είναι καν αποκρατικοποιήσεις- αλλά μέχρι στιγμής συμφωνίες παραχώρησης δικαιωμάτων- δεν είναι επωφελείς. Μέχρι σήμερα οι «αποκρατικοποιήσεις» κάθε άλλο παρά αρνητικές ήταν. Η συμφωνία για το λιμάνι Λεμεσού φαντάζει ιδιαίτερα επωφελής, τόσο για το κράτος αλλά πρωτίστως για το ίδιο το λιμάνι το οποίο εκτιμάται πως θα δει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η άλλη «αποκρατικοποίηση» που έγινε μέχρι στιγμής, αυτή της παραχώρησης των λογότυπων και των εμπορικών σημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών, μόνο win - win μπορεί να χαρακτηριστεί αφού δώσαμε κάτι που ήταν ουσιαστικά «αέρας» και θα πάρουμε συνολικά 2 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψήφισε η ίδια η Βουλή, ο τελικός λόγος για την αποκρατικοποίηση οποιουδήποτε φορέα είναι στα δικά της χέρια. Προφανώς είμαστε τόσο άνετοι και τόσο περήφανοι που ούτε καν τις τελικές προσφορές δεν θέλουμε να δούμε. 

Τέλος, βάλαμε την υπογραφή μας σε κάτι συμβόλαια με εταιρείες κολοσσούς που ο ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά το ετήσιο Ακαθάριστο Προϊόν κατά πολύ και τους οποίους αποφασίσαμε ξαφνικά ότι για εργασία που τους ζητήσαμε να κάνουν, δεν πρέπει να τους πληρώνουμε. Νοοτροπίες δικτατορικών και τριτοκοσμικών καθεστώτων δηλαδή, την ίδια ώρα που απαιτούμε να μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και να ασχολούνται μαζί μας διεθνώς.  

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;