Οι ΜμΕ πήραν τα σκήπτρα στα κόκκινα δάνεια
12:39 - 08 Δεκεμβρίου 2016
To γεγονός ότι η Κύπρος και ο τραπεζικός της τομέας εξακολουθούν να βρίσκονται στη χειρότερη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου έρχεται να επιβεβαιώσει το τελευταίο Risk Assessment της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).
Τα στοιχεία πάντως δείχνουν πως σταδιακά μειώνονται τα κόκκινα δάνεια ενώ αυξάνονται στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται πως σύντομα θα λάβει τα αρνητικά πρωτεία. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό κάλυψης πέραν του μέσου όρου των χωρών που κάλυψε η έρευνα.
Το γεγονός άλλωστε πως οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα φορτώνουν την κερδοφορία σε αύξηση των προβλέψεων τους, είναι ενδεικτικό.
Από τις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Σλοβενία (20% μη εξυπηρετούμενα) έχει τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης με 65% περίπου. Υψηλό δείκτη κάλυψης πέραν του 60% έχουν επίσης η Ουγγαρία και η Βουλγαρία των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα κυμαίνονται μεταξύ 16-18%.
Άλλαξε το πρόβλημα
Σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο της τραπεζικής κρίσης, πλέον τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων δεν αποτελούν τη βασική αιτία του προβλήματος, αφού τα προβληματικά δάνεια προς Μικρομεσαίες είναι περισσότερα ως ποσοστό επί του συνόλου της κατηγορίας. Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ακόμα χειρότερα από της Κύπρου και πλέον πλησιάζουν το 70%. Γενικότερα, σε πολλές από τις χώρες που καλύπτει η έρευνα, το ύψος των προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί σημαντική πηγή του προβλήματος αφού είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτό των μεγάλων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται σε Ουγγαρία (35%), Εσθονία (18%), Μάλτα (14%), Δανία (13%).
Ανά τομέα, η διασπορά των κόκκινων δανείων στις κυπριακές τράπεζες έχει ως εξής:
Κατασκευές: 27.5%
Ανάπτυξη γης: 21%
Χονδρικό και λιανικό εμπόριο: 18.7%
Καταλύματα-εστίαση: 11.3%
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις αναδιαρθρώσεις που έστειλε στη Βουλή η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, το τρίτο τρίμηνο του 2016 αναδιαρθρώθηκαν μόλις 100 εκατ. δανείων, την ίδια στιγμή που το προηγούμενο τρίμηνο το ποσό ανήλθε σε 900 εκατ. ευρώ.
Από το 2014, η Τράπεζα Κύπρου αναδιάρθρωσε δάνεια 5.4 δις ευρώ αφού ολοκληρώθηκαν και πολλές από τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ο Συνεργατισμός 2.2 δις ευρώ, με τη διαφορά ότι πρόκειται για πολλές μικρές αναδιαρθρώσεις δανείων. Συνολικά μέχρι σήμερα αναδιαρθρώθηκε το 40.53% των κόκκινων δανείων τα οποία στο τέλος εννιαμήνου του 2016 ανέρχονταν σε 22.7 δις ευρώ.