ΟΟΣΑ: Φρένο σε σχέδια πολιτογράφησης επενδυτών
15:49 - 07 Δεκεμβρίου 2016
Καμπανάκι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) για το μέλλον των σχεδίων πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος. Ο Οργανισμός διαμηνύει ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να συνεχιστούν για πολύ ακόμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, υπονομεύουν τη διαφάνεια.
Μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, να δήλωσε την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, ότι η Κύπρος προτίθεται να παλέψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου για «κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυντών», από το οποίο η Κύπρος αποκόμισε συνολικά €4 δις από το 2013 μέχρι σήμερα, ωστόσο εντελώς διαφορετική είναι η άποψη του Ο.Ο.Σ.Α.
Έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. με θέμα τη διαφάνεια και φορολόγηση επενδυτών, στην οποία αναφέρεται ρεπορτάζ των Financial Times, παρουσιάζει τη δήλωση του επικεφαλής του φορολογικού τμήματος του Οργανισμού, Pascal Saint-Amans, ο οποίος τονίζει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών που προσφέρονται από κυβερνήσεις όπως η Κύπρος, η Μάλτα και χώρες της Καραϊβικής, δεν θα υπονομεύσουν την πορεία της διαφάνειας. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Δεν θα επιβιώσουν καιρό (αυτά τα προγράμματα)», αναφέρει χαρακτηριστικά.
O σκόπελος της Κομισιόν
Πέραν όμως του Ο.Ο.Σ.Α., το κυπριακό σχέδιο πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών έχει ακόμα να αντιμετωπίσει και το σκόπελο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία το βλέπει με καχυποψία. Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει την Τρίτη, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο CIPA για το εν λόγω σχέδιο, την ξεκάθαρη πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να το υπερασπιστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δώσει αγώνα για την επιβίωσή του.
Εξ’ ού και κάλεσε τους επιχειρηματίες να σταματήσουν τις διάφορες πρακτικές (επιθετικές διαφημίσεις, απάτες κ.α.) που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το θέμα με την Κομισιόν παραμένει ακόμα ανοικτό. Εξάλλου, άλλα ανταγωνιστικά κράτη κατήγγειλαν την Κύπρο για τη συνέχιση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Ο ΥΠΕΣ ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν βάζει υπογραφή για παροχή υπηκοότητας, αν προηγουμένως δεν γίνει ενδελεχής έλεγχος για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. «Ο έλεγχος για το μητρώο των επενδυτών είναι διεξοδικός, τόσο από τις εγχώριες αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και από διεθνείς υπηρεσίες» παρατήρησε ο ΥΠΕ, διαβεβαιώνοντας ότι σε όσους έχει δοθεί η υπηκοότητα, είναι σωστοί επενδυτές με λευκό ποινικό μητρώο.