Cyprus Superfoods: Το brand των υπερτροφών
08:00 - 06 Δεκεμβρίου 2016
Goji berry, αρώνια και άλλα, που αν δεν ξέρουμε σύντομα θα μάθουμε, είναι οι νέες υπερτροφές (superfood), που άρχισαν να παράγονται και στην Κύπρο από μια ομάδα ερασιτεχνών παραγωγών, οι οποίοι προχώρησαν, μάλιστα, και στην ίδρυση συνεταιρισμού. Το brand name των προϊόντων είναι Cyprus Superfood, ήδη βρίσκονται στις υπεραγορές Αλφαμέγα κι εξάγονται στη Γερμανία. Μέλος της ομάδας είναι και ο φωτογράφος - συνεργάτης του IN Business, Μάριος Χαψής, ο οποίος μας ενημέρωσε για την παραγωγή του goji berry και τη λειτουργία του συνεταιρισμού.
Ο Μάριος δραστηριοποιείται στον Αγρό, εκεί όπου λειτουργεί και το Μπακάλικο του Χαψή, ένας όμορφος χώρος, στον οποίο διατίθενται τα προϊόντα από goji berry και αρώνια που παράγει.
Η ιδέα για την παραγωγή υπερτροφών ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με ενδιαφέρον στα υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα. Ο Μάριος τους εντόπισε και εντάχθηκε ακολούθως μαζί τους στην Κίνηση Βιοκαλλιεργητών Υπερτροφών Κύπρου (ΚΙ.ΒΥ.Κ.), τον συνεταιρισμό που δημιούργησαν για να προωθούν καλύτερα τα προϊόντα τους, αρχίζοντας από τρεις - τέσσερις ποικιλίες, που πίστευαν ότι θα έχουν ζήτηση.
Η ΚΙ.ΒΥ.Κ. εξελίχθηκε σε εταιρεία πριν από τρία χρόνια. Αρχικά τα μέλη ήταν περίπου 20, αλλά στην πορεία έμειναν 15, από τα οποία μόνο έξι με επτά είναι ενεργά. Σύμφωνα με τον Μάριο Χαψή «όλοι οι παραγωγοί έχουν ισότιμη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, με στόχο ο παραγωγός να καρπώνεται το κέρδος και να αποφύγουμε στην πράξη ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γεωργίας στην Κύπρο, που προκύπτει από το γεγονός ότι ο γεωργός δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, λαμβάνοντας διάφορα ρίσκα, αλλά πληρώνεται λιγότερο από όλους».
Στην περίπτωση της ΚΙ.ΒΥ.Κ. κάθε παραγωγός καλλιεργεί το χωράφι του και ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει τη διάθεση των προϊόντων, πλείστα εκ των οποίων προέρχονται από καλλιέργειες στην περιοχή Πιτσιλιάς, σε Αγρό, Φοινί, Τριμίκλινη, Όμοδος, Άγιο Γιάννη και Κάτω Μύλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 άτομα της ΚΙ.ΒΥ.Κ είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, άρα μπορεί να πει κανείς ότι το εν λόγω εγχείρημα απαντάει, με τη δική του δυνατότητα και δυναμική, στο πρόβλημα της γήρανσης του γεωργικού πληθυσμού της Κύπρου. Αναδεικνύει, επίσης, το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας σ’ ένα τομέα που το χρειάζεται, στο πλαίσιο της ανάγκης για ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας στον τόπο μας.
Το microfarm project
Όλοι οι παραγωγοί των υπερτροφών είναι πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές. Στον τομέα, παρατήρησε ο κ. Χαψής, η Κύπρος είναι ακόμα πολύ πίσω, σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, όμως γίνονται κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το εγχείρημα microfarm project - KI.BY.K, που στηρίζεται στις αρχές της οικολογικής γεωργίας, φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής καινοτομίας: «Η γεωργία της μεγάλης παραγωγής, που εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού χώρου, βασίζεται στην εντατικοποίηση και την αυξημένη αποδοτικότητα, με τεχνικές βελτίωσης όχι πάντα αθώες για την υγεία και το περιβάλλον. Η οικολογική γεωργία στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές, όπως οι ορεινές και οι ημιορεινές στην Κύπρο, είναι η απάντηση στα αδιέξοδα του προαναφερθέντος μοντέλου, που περιήλθε σε κρίση καθότι δέχτηκε το μοιραίο κτύπημα στην αχίλλειο πτέρνα του, την ποιότητα, δηλαδή, και την υγιεινή των τροφίμων. Αυτή είναι μία πρόκληση, που καλείται να εκμεταλλευτεί η κυπριακή γεωργία».
Στην αγορά
Η σειρά των προϊόντων της ΚΙ.ΒΥ.Κ, που προέρχονται από την κυπριακή ύπαιθρο και παράγονται με την αρχή του σεβασμού προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, διακρίνεται με την επωνυμία Cyprus Superfoods. Μπορεί να τη βρει κανείς στην κατηγορία βιολογικών νωπών φρούτων σε πακετάκια, αλλά και σε μαρμελάδες και τσάγια, σε όλες τις υπεραγορές Αλφαμέγα. Επίσης, πωλούνται σε αρκετά μικρά καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά και στο κατάστημα - καφενείο του Μάριου Χαψή στον Αγρό.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο συνεταιρισμός υπέγραψε συμφωνία για εξαγωγή μικρής ποσότητας goji berry στην Ολλανδία. Σε όλο τον Δυτικό Κόσμο, σημείωσε ο κ. Χαψής, παρατηρείται σήμερα μεγάλη ζήτηση των υπερτροφών, λόγω της ωφελιμότητάς τους, και συνηθίζεται όπως σερβίρονται σε συνδυασμό με διάφορα φαγητά τόσο από τα νοικοκυριά όσο και στον τομέα της εστίασης.
Στην Κύπρο, η προσπάθεια της ΚΙ.ΒΥ.Κ βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, όμως η ομάδα δουλεύει τώρα πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης: «Το εγχείρημά μας στοχεύει στο μέλλον, γι’ αυτό κάνουμε αργά, αλλά σταθερά βήματα. Όλα τα είδη μας παράγονται με αγάπη και μεράκι. Μέχρι να σιγουρευτούμε ότι μια μαρμελάδα ή ένα μείγμα τσαγιού ή ακόμα και μια συσκευασία φρέσκου νωπού προϊόντος είναι έτοιμη να βγει στο εμπόριο, θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα δοκιμών». Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο ίδιος, κάθε άτομο - πέραν της παραγωγής - έχει το δικό του έργο να επιτελέσει: «Η τεχνολόγος τροφίμων διενεργεί πειράματα για συνταγές. Άλλος ασχολείται με την εμπορία και την προώθηση, άλλος με τη διανομή κι εγώ προσωπικά με τα media. Έχουμε, επίσης, δημιουργήσει ιστοσελίδα και σελίδα στο facebook».
Όραμα της ΚΙ.ΒΥ.Κ είναι να αποτελέσει τον κοινό παραγωγό, όπου το ατομικό συμφέρον του κάθε μέλους - βιοπαραγωγού ξεχωριστά να περνάει μέσα από το συλλογικό, αλλά και το αντίθετο. Επίσης, μέσω της επωνυμίας των προϊόντων της Cyprus Superfoods, να διασφαλίζεται η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων της.