Powered by

Κατά 0,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση

Το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% και 2,8% στην Κύπρο σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Εν τω μεταξύ, στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% και κατά 0,4% στην EΕ των 28 κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% και 0,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην EΕ των 28 κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, μετά τα + 1,7% και + 1,9% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2016 η Κροατία (+ 1,7%), η Σλοβενία ​​(+ 1,0%), η Ελλάδα και η Πορτογαλία (με σε + 0,8%), καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η Λιθουανία κατέγραψε τη χαμηλότερη αύξηση (+ 0,1%).

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην EU των 28 (μετά από + 0,2% και + 0,4% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο). Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,2% και στις δύο ζώνες (μετά από + 1,2% και + 1,1%).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% τόσο στη ζώνη του ευρώ και την EU των 28 (μετά από + 1,2% και + 1,0%). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ, ενώ μειώθηκαν κατά 0,1% στην EΕ των 28 (μετά από 1,2% + και + 1,3%).

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών είχε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην EΕ των 28 (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες για τις δύο ζώνες), ενώ η συμβολή των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου ήταν ουδέτερες και στις δύο ζώνες. Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρνητική για τη ζώνη του ευρώ και ουδέτερη για την EΕ των 28, ενώ η συμβολή των μεταβολών των αποθεματικών ήταν θετική για τη ζώνη του ευρώ και ουδέτερη για την EΕ των 28.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μικρή άνοδος την Τετάρτη στο ΧΑΚ
Η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου... Τι ζητούν και τι περιμένουν επιχειρήσεις και επενδυτές από την Κύπρο
Ενώπιον βουλευτών τα προβλήματα φοιτητών-Ανάγκη ενίσχυσης φοιτητικής μέριμνας και αναθεώρησης κριτηρίων
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ