powered by

Στη Λεμεσό η πρωτιά για τα ακίνητα

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των πωλήσεων στον τομέα των ακινήτων, με τον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, ενώ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.000 μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Νοέμβριο, για ακόμα έναν μήνα οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία ανήλθαν τον φετινό Νοέμβριο στα 651 σε σχέση με 634 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την ίδια ώρα σημαντική αύξηση 46% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015, κατά τον οποίο είχαν διαμορφωθεί στα 446.

Ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα αφήνει το 2016 καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του, καθώς τα πωλητήρια έγγραφα κατά τους πρώτος έντεκα μήνες έφτασαν στα 5.929, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση σε ποσοστό 36% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2015, κατά το οποίο είχαν ανέλθει στα 4.439.

Θετικά πρόσημα σε όλες τις επαρχίες
Την πρωτιά στις πωλήσεις ακινήτων αναμένεται να καταλάβει στο τέλος του 2016 η Λεμεσός, καθώς τα μέχρι στιγμής πωλητήρια έγγραφα φτάνουν τα 2.064 σε σχέση με 1.397 την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας άνοδο 48%. Εξάλλου, σημαντική αύξηση 82% σημείωσαν οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό το Νοέμβριο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, με τα πωλητήρια έγγραφα να φτάνουν τα 249 έναντι 137 το Νοέμβριο του 2015.

Κατά 28,5% αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 τα πωλητήρια έγγραφα στην επαρχία Πάφου, φτάνοντας στα 1.422 έναντι 1.107 την ίδια περσινή περίοδο. Μεμονωμένα για το Νοέμβριο, οι πωλήσεις της Πάφου ανήλθαν στις 183 σε σχέση με 105 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με την αύξηση να ανέρχεται στο 74%.

Πολύ πιο πίσω από τη Λεμεσό, κινούνται οι πωλήσεις ακινήτων στην επαρχία Λάρνακας, οι οποίες ανέρχονται στις 1.207 για τους πρώτους 11 μήνες του 2016 έναντι 958 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας έτσι αύξηση σε ποσοστό 26%. Την ίδια ώρα, ελαφριά αύξηση κατά 2,7% κατέγραψαν τον φετινό Νοέμβριο οι πωλήσεις ακινήτων στη Λάρνακα, με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 114 σε σύγκριση με 111 τον περσινό Νοέμβριο.

Εξάλλου, θετικά αποτιμάται η αγορά ακινήτων στη Λευκωσία, καθώς οι πωλήσεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ξεπέρασαν τις 887, σημειώνοντας άνοδο 27,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς, κατά την οποία τα πωλητήρια έγγραφα είχαν ανέλθει στα 695. Ταυτόχρονα, κατά 43,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις στην πρωτεύουσα το Νοέμβριο, μιας και ανήλθαν στις 86 έναντι 60 τον ίδιο μήνα του 2015. 

Σημειώνεται ότι παρόλο που τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας είναι αισθητά λιγότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες, εντούτοις η αξία τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Από την άλλη, στην επαρχία Αμμοχώστου κατατέθηκαν 349 πωλητήρια έγγραφα μέχρι τον Νοέμβριου του 2016 έναντι 282 το 2015, σημειώνοντας αύξηση 23,8%, ενώ οι πωλήσεις για το Νοέμβριο του 2016 σημείωσαν πτώση 42,4%, με τα πωλητήρια έγγραφα ανέρχονται στα 19 σε σύγκριση με 33 τον ίδιο μήνα του 2015.

 

Ιανουάριος – Νοέμβριος 2016
 

Ιανουάριος – Νοέμβριος 2015
 

Παγκύπρια

5.929

4.439

Λεμεσός

2.064

1.397

Πάφος

1.422

1.107

Λάρνακα

1.207

958

Λευκωσία

887

695

Αμμόχωστος

349

282

Δειτε Επισης

Δημόσια διαβούλευση για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Στροβόλου-Κάλεσμα προς τους δημότες για εισηγήσεις
Μεγάλη πρόοδος στην ταχύτητα εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων από ΕΟΑ Αμμοχώστου-Τι δείχνουν τα στοιχεία
Δυναμική παρουσία GoGordian στο 7ο Doing Business with Cyprus Summit στο Τελ Αβίβ
Ακίνητα στην Πάφο: Γιατί το μέγεθος, το ύψος και οι παροχές έχουν σημασία
Καθυστερήσεις στην έκδοση πολεοδομικών αδειών και πολεοδομικών ελέγχων συζήτησαν ΕΒΕΛ-ΕΟΑ Λάρνακας
Η ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Λευκωσίας και το top 5 των ακριβότερων συναλλαγών
Πράσινο Υπουργικού για καταβολή εφάπαξ ποσού χορηγίας σε μη συμμετέχοντες δικαιούχους του Σχεδίου «κτίΖΩ»
Horizon Towers: Σε διαβούλευση η ανάπτυξη μαμούθ που θα αναβαθμίσει την περιοχή των διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα 18 εκατ. το κόστος για την ανέγερση των γηπέδων της ΚΟΠ στον Κόρνο-Τα χρονοδιαγράμματα του έργου
Κ. Κωνσταντή: Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα όσο τα αστικά μας κέντρα λειτουργούν ως πάρκινγκ