Συντονισμός δράσεων καταπολέμησης της απάτης
08:19 - 05 Δεκεμβρίου 2016
Η καταπολέμηση της οικονομικής απάτης, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα από το πρόγραμμα Hercule III, η Κομισιόν σκοπεύει να στηρίξει τα κράτη – μέλη οικονομικά και συμβουλευτικά ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, εκπαίδευση και η αγορά κατάλληλου εξοπλισμού που θα ενισχύθει την προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στην Κύπρο με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος καταβάλλεται μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών για καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, Πρόεδρος τμήματος Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και συντονιστής της προσπάθειας στην Κύπρο, μίλησε στο InBusinessNews για τα εργαστήρια που έχουν γίνει καθώς και για το συνέδριο που πραγματοποιείται στις 8 Δεκεμβρίου.
Πρόγραμμα Hercule III
Η απάτη που διενεργείται σε βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα από τα καίρια θέματα που απασχολεί τόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και τα θεσμικά της όργανα. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πηγάζει από τα ίδια τα κράτη μέλη, και κατά συνέπεια σε μεγάλο βαθμό από τους φορολογούμενους πολίτες της Ε.Ε., η ανησυχία τόσο των κρατών μελών όσο και των θεσμικών οργάνων είναι απόλυτα κατανοητή.
Απόλυτα κατανοητό επίσης είναι και η ανάγκη εξευρέσεως εργονομικών και βιώσιμων τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου. Ενεργώντας ως διαμεσολαβητής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ), σε συνεργασία με την imh, κάλεσε σε δράση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι συναντήθηκαν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό το πρίσμα εξευρέσεως μιας τέτοιας λύσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του Αρχηγείου Αστυνομίας, του Συνδέσμου Εγκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Μονάδας Καταπολέμηση Απάτης κ.α., αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας «Συντονισμός Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων Απάτης στην Κύπρο» (FICC: Financial Investigation Coordination Cyprus).
Στο πλαίσιο την εν λόγω πρωτοβουλίας αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα η επικέντρωση των προσπαθειών των διαφόρων φορέων και ιδρυμάτων, στον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μέσω της δημιουργίας μιας κοινής ηθικής και βάσης γνώσης. Το όλο αποτέλεσμα αποβλέπει στο να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία πιο αποδοτικού οικοσυστήματος συνεργασίας στην αναγνώριση της απάτης και συντονισμού των επόμενων ενεργειών για την Κύπρο.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία πέντε από τα προβλεπόμενα έξι θεματικά εργαστήρια και εναπομένει το έκτο και τελικό εργαστήρι καθώς και το καταληκτικό τελικό συνέδριο για την ολοκλήρωση του πρώτου αυτού βήματος. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 08 Δεκεμβρίου 2016 και η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό με την όλη δράση να χρηματοδοτείτε μέσω του προγράμματος “Hercule III” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
OLAF και εκπαιδευτικά εργαστήρια
Ο εν λόγω οργανισμός, διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Πέραν αυτού, χαράσσει επίσης την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά θέματα την καταπολέμηση της απάτης.
Στόχος του προγράμματος “Hercule III” της OLAF, στο οποίο συνεισφέρει η πρωτοβουλία του ΕΠΚ και των άλλων εμπλεκομένων, είναι η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και ως εκ τούτου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της αντιμετώπισης της απάτης, διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Τα πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν, σκοπό είχαν θα βοηθήσουν στο να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Πέραν του εκπαιδευτικού υλικού των θεματικών εργαστηρίων, τα εργαστήρια είχαν ως παράλληλο στόχο την εκπαίδευση των φορέων σε μια προσπάθεια δημιουργίας οικοσυστήματος συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων. Στο πλαίσιο αυτή της προσπάθειας, οι φορείς ενημερώθηκαν για τις εσωτερικές λειτουργίες των οργανισμών και των τμημάτων τους, ενώ υπήρξε και μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών.
Το Συνέδριο FICC: Financial Investigation Coordination Cyprus:
“Re-enforcing the Anti-Fraud infrastructure: Best Practice Initiatives”
Το Συνέδριο αποτελεί το τελευταίο μέρος σε μια σειρά από σεμινάρια κατάρτισης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας « Συντονισμός Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων Απάτης στην Κύπρο», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Hercule III, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και η είσοδος είναι δωρεάν.
Απευθύνεται σε άτομα και φορείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Γενικότερα, όμως, απευθύνεται σε όλα τα άτομα που ενδιαφέρονται και εμπλέκονται στην πρόληψη και καταπολέμηση της οικονομικής απάτης στην Κύπρο. Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι η δράση αυτή καταστεί θεσμός.
Στη διαμόρφωση και πραγματοποίηση των σεμιναρίων και τους συνεδρίου συνέβαλαν οι εμπλεκόμενοι φορείες όπως όπως το Αρχηγείο Αστυνομίας Κύπρου, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, η Ελεγκτική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, το Υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Για περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 08 Δεκεμβρίου 2016, πατήστε εδώ