Τυροκόμοι: Στήριξη στους παραγωγούς, σημαίνει πιο ακριβό χαλούμι
07:01 - 05 Δεκεμβρίου 2016
Κόκκινο πανί αποτέλεσαν για τους τυροκόμους οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη, σε σχέση με την ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης των παραγωγών αιγινού και πρόβειου γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Προειδοποιούν ότι μια τέτοια ρύθμιση, θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του γάλακτος αλλά και του χαλλουμιού, με ολέθριες συνέπειες για το ίδιο το προϊόν και τις πωλήσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του υπουργείου για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος, ο Νίκος Κουγιάλης διεμήνυσε ότι ο τομέας αυτός δεν μπορεί να στηρίζεται επ’ άπειρον στα δεκανίκια του κράτους. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα επισήμανε την ανάγκη όπως η γαλακτοβιομηχανία να συμβληθεί με τους παραγωγούς, να πληρώσει ενθαρρυντικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής του προϊόντος και να βοηθήσει τους παραγωγούς να παράξουν το τελικό προϊόν με βάση τα ποιοτικά πρότυπα που η ίδια η βιομηχανία επιθυμεί, προκειμένου να ικανοποιήσει την εξαγωγική αγορά.
Βολές από τους τυροκόμους
Οι εν λόγω θέσεις του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργου Πέτρου. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο κ. Πέτρου τόνισε πως το κόστος μια τέτοιας ρύθμισης θα καταλήξει κατευθείαν στον καταναλωτή. «Το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του, να στηρίζει τον κλάδο και να μην περιμένει από τις βιομηχανίες να το κάνουν αυτό. Για να τους στηρίξουμε εμείς, θα χρειαστεί να ανεβάσουμε την τιμή στο γάλα και το χαλούμι», τόνισε.
Πρέπει να αντιληφθούν, συμπλήρωσε, «ότι δεν είμαστε η μόνη αγορά χαλλουμιού , πολλά αντίστοιχα προϊόντα πωλούνται σε αγορές της ΕΕ και όχι μόνο. Τυχόν ψηλή τιμή στο χαλούμι, θα σημάνει και την καταστροφή του», υπέδειξε ο πρόεδρος των τυροκόμων.
Ερωτηθείς για τη θέση του Συνδέσμου επί των μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας, για αύξηση της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος, ο κ. Πέτρου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι με μια πρώτη ματιά διαφωνεί με κάποια εξ αυτών. Επιφυλάχθηκε όμως να ενημερωθεί περαιτέρω και να τοποθετηθεί εντός των επόμενων ημερών.
Όσα δεν λέχθηκαν
Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων επισήμανε ότι ο υπουργός Γεωργίας δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημαντικά στοιχεία. Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρου:
• Τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται αυξημένη παραγωγικότητα ανά ζώο στην Κύπρο. «Μήπως αυτό συνέβη επειδή εισήχθησαν νέες φυλές ζώων, πχ τα πρόβατα ΑΣΣΑΦ, φυλή η οποία παράγει πολύ γάλα αλλά δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο για το χαλλούμι», διερωτήθηκε ο κ. Πέτρου.
• Ζήτησε δεδομένα για τον αριθμό των ζώων που υπάρχουν στην Κύπρο και τη συνολική ποσότητα γάλακτος που παράγεται, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χαλουμιού.
• Διερωτήθηκε πόσα είναι τα ενσταυλισμένα ζώα, το γάλα των οποίων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαλλουμιού λόγω προτύπου.
• Διερωτήθηκε ποιες είναι οι ποσότητες γάλακτος, τι οποίες παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες για να παρασκευάσουν 100% αιγοπρόβεια προϊόντα.
• Ζήτησε ενημέρωση για την ποιότητα του γάλακτος που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια (λίπος και πρωτεΐνη).
• Εξέφρασε διαφωνία για τις αποδόσεις του γάλακτος που παρουσιάστηκαν (πόσα λίτρα χρειάζονται για ένα χαλλούμι).
Ο κ. Πέτρου εξέφρασε τη θέση ότι το Υπουργείο διακινδυνεύει ένα προϊόν, το οποίο σε ετήσια βάση παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, της τάξης του 20- 25%. «Διακινδυνεύουμε ένα προϊόν, το οποίο έχει μεγάλη προοπτική και μπορεί να φέρει πολλές λύσεις στην οικονομία του τόπου, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας κατά πολύ τις ποσότητες και το συνάλλαγμα που έρχεται στον τόπο μας», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων.