Καμπανάκι Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2017
17:16 - 05 Δεκεμβρίου 2016
Την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει το 2017 τον κίνδυνο απόκλισης από τον κανόνα της δημοσιονομικής θέσης όπως αυτή καταγράφεται στο Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2017 το οποίο αποστάληκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Το Συμβούλιο, όπως αναφέρει ανακοίνωση, σε συνεδρία του στις 2 Δεκεμβρίου 2016, προχώρησε στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης της δημοσιονομικής θέσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα έτη 2016 και 2017, όπως αυτή καταγράφεται στο Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος (ΣΔΠ) 2017 το οποίο αποστάληκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση, βάσει του Κανονισμού ΕΕ 473/2013.
«Μετά από εξέταση όλων των δεδομένων, το Συμβούλιο είναι της άποψης ότι για το έτος 2016 υπάρχει συμμόρφωση με τον Κανόνα της Δημοσιονομικής Θέσης, ενώ για το έτος 2017 υπάρχει κίνδυνος απόκλισης από αυτόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου το Συμβούλιο σημειώνει ότι έχει αποφασίσει όπως επαναξιολογήσει τη Δημοσιονομική Θέση για το έτος 2017 μετά τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Εαρινών Προβλέψεων 2017 και των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το Συμβούλιο τονίζει ότι η πρόσφατη εμπειρία από την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει καταδείξει πως τα διαρθρωτικά ελλείμματα είναι καλύτεροι δείκτες δυνητικών δημοσιονομικών προβλημάτων από τα απλά μέτρα ελλείμματος.
«Πέραν από την ύπαρξη οποιονδήποτε αμφιβολιών και αμφισβητήσεων που αφορούν τον υπολογισμό των μεγεθών του παραγωγικού κενού και του κυκλικά διορθωμένου δημοσιονομικού υπολοίπου, το τελευταίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς», σημειώνεται.
Σημειώνει δε ότι «βάσει του υπολογισμού του κυκλικά διορθωμένου διαρθρωτικού ελλείμματος, η απώλεια χωρίς αναπλήρωση μη κυκλικών εσόδων όπως π.χ. από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, δύναται να επιβαρύνουν δυσανάλογα το κυκλικά διαρθρωτικό έλλειμμα σε σχέση με απλά μέτρα του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Υπενθυμίζει ακόμη ότι κατά την προ κρίσης περίοδο, μη μόνιμα έσοδα που προέρχονταν κυρίως από την προσωρινή υπερθέρμανση του κατασκευαστικού τομέα όπως και την αυξημένη κατανάλωση, οδήγησαν στην υιοθέτηση μέτρων που δημιούργησαν μόνιμες δαπάνες επιδεινώνοντας σημαντικά το διαρθρωτικό υπόλοιπο του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή η πολιτική αποτέλεσε έναν από τους κύριους παράγοντες που έφεραν τα δημόσια οικονομικά σε μη βιώσιμη πορεία.
«Εάν την τότε περίοδο υπήρχε και εφαρμοζόταν ανάλογος κανονισμός που θα περιόριζε τον ρυθμό μεταβολής των κρατικών δαπανών βάσει του κυκλικά διορθωμένου διαρθρωτικού υπολοίπου, η ραγδαία αύξηση των δαπανών θα αποτρεπόταν και η Κύπρος θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης που ακολούθησε», αναφέρεται.
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, το Συμβούλιο αναγνωρίζει το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας στον υπολογισμό του διαρθρωτικού υπολοίπου και του δυνητικού ΑΕΠ, ένα επιχείρημα που προέταξε και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στην απάντηση στην επιστολή των Επιτρόπων Μοσκοβισί και Ντοπρόφκσις.
«Εντούτοις το τελευταίο αποτελεί μία καλή βάση για όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό που θα μειώνει στο μέγιστο τον κίνδυνο μελλοντικού εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών», αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το ΣΔΠ του 2017, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κυκλικά διορθωμένο δημοσιονομικό υπόλοιπο της Κύπρου για το 2016 υπολογίζεται να ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ στον πίνακα της Επιτροπής αναθεωρείται το υπόλοιπο που αναφέρεται στο ΣΔΠ 2017 σε 0,0%, επιτυγχάνοντας τον κανόνα της δημοσιονομικής θέσης για το 2016.
Ενώ σύμφωνα με το ΣΔΠ 2017, το κυκλικά διορθωμένο δημοσιονομικό υπόλοιπο της Κύπρου για το 2017 υπολογίζεται στο -1,0% του ΑΕΠ, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταγράφονται στο Έγγραφο Εργασίας ομάδας τεχνοκρατών, εκτιμούν το κυκλικά διορθωμένο δημοσιονομικό υπόλοιπο της Κύπρου για το 2017 στο -1,3%. Στον ίδιο Πίνακα της Επιτροπής, αναθεωρείται το υπόλοιπο που αναφέρεται στο ΣΔΠ 2017 σε -1,9%.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή των Ευρωπαίων επιτρόπων Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί ημερομηνίας 2510/2016, αναφορικά με την προκατακρτική αξιολόγηση του ΣΔΠ 2017 σημειώνεται πως «βάσει αναθεωρημένων υπολογισμών το διαρθρωτικό υπόλοιπο της Κύπρου αναμένεται να επιδεινωθεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015 σε έλλειμμα -0,1% το 2016 και περαιτέρω σε έλλειμμα -2,0% του ΑΕΠ το 2017».
«Βάσει όλων των εκτιμήσεων φαίνεται να υπάρχει ο κίνδυνος η Κύπρος να μην επιτύχει το στόχο για τη Δημοσιονομική Θέση (Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Στόχος) όπως αυτός καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία (Ν. 20(Ι)2014) και ο οποίος υπολογίζεται σε κυκλικά προσαρμοσμένο υπόλοιπο -0,5% του ΑΕΠ», καταλήγει το Συμβούλιο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ