Χρύσω Τσόκκου: Πρωτοφανής πληρότητα για τα ξενοδοχεία το 2016
08:30 - 29 Δεκεμβρίου 2016
Λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους, η Director των Tsokkos Hotels Χρύσω Τσόκου, προχωρεί σε απολογισμό της χρονιάς για την τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα καταγράφει τις δικές της προβλέψεις για το 2017, ενώ σημειώνει και τις προκλήσεις που η βιομηχανία φιλοξενίας έχει να αντιμετωπίσει.
Τι λένε τα στατιστικά
Παραθέτοντας στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, η κα. Τσόκκου καταδεικνύει τη σημαντική αύξηση του τουριστικού πνεύματος κατά το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο έφτασαν τις 2.617.218, έναντι 2.203.599, το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,8%, καταγράφοντας ακόμα ένα ρεκόρ αφίξεων στα καταγεγραμμένα ιστορικά του κυπριακού τουρισμού για τους πρώτους εννιά μήνες του 2016.
Επίσης, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών τα έσοδα από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 υπολογίζονται σε €1.962,7 εκ. σε σύγκριση με €1.752,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015 σημειώνοντας αύξηση 12,0%.
Βασική πηγή προσέλευσης τουριστών στην Κύπρο, εξακολουθούν να αποτελούν η Βρετανία και η Ρωσία, με ποσοστό επί του συνολικού αριθμού 35,5% και 27,2% αντιστοίχως. Ακολουθούν οι υπόλοιπες αγορές όπως Γερμανία, Σκανδιναβία, Ισραήλ και Κεντρική Ευρώπη.
Η πρωτοφανής πληρότητα ανέδειξε αρκετές προκλήσεις
Τον σημαντικά αυξημένο αριθμό τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο στη διάρκεια του 2016 επιβεβαιώνει και η κα. Τσόκκου σημειώνοντας πως οι τουρίστες γέμισαν ασφυκτικά τα ξενοδοχεία τα οποία κατέγραψαν πρωτοφανείς πληρότητες. «Οι ξενοδόχοι και ολόκληρη τουριστική βιομηχανία έκαναν ότι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες. Βέβαια, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης τουριστών, παρουσιάστηκαν και αρκετές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε, ούτως ώστε να καταστεί εφικτό η Κύπρος μας να φιλοξενεί σε ποιοτικό επίπεδο πέραν των τεσσάρων εκατομυρίων επισκεπτών», σημειώνει.
«Αυτός ακριβώς ο στόχος αναδεικνύει την ανάγκη όπως η Κυβέρνηση προχωρήσει στην παραχώρηση κινήτρων στους ξενοδόχους, όπως ακριβώς έκανε και η ελληνική Κυβέρνηση για ποιοτική αναβάθμιση των μονάδων τους και εμπλουτισμό των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η παροχή κινήτρων θα βοηθήσει και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου γεγονός που θα μειώσει το πρόβλημα της εποχικότητας και κατ’επέκταση θα βοηθήσει ολόκληρη την Κυπριακή οικονομία», προσθέτει.
Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού όπλο καταπολέμησης της εποχικότητας
Το πρόβλημα της εποχικότητας αγγίζει στον απολογισμό της η Director των Tsokkos Hotels. «Θα πρέπει να σημειώσω ότι η εποχικότητα είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την τουριστική βιομηχανία. Κλειδί για την ευημερία του κυπριακού τουρισμού είναι η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, καθώς τα ξενοδοχεία μας πρέπει να δουλεύουν ολόχρονα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μια λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η επιδότηση από πλευράς κράτους των ταξιδιωτικών πρακτόρων για το χειμερινό τους πρόγραμμα ενώ μια άλλη ενέργεια η οποία θα βοηθήσει την τουριστική και ειδικότερα την ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας με απλοποίηση των διαδικασιών σε σχέση με έκδοση αδειών κλπ. Επίσης οι προσπαθειες που γίνονται από την κυβέρνηση για εμπλουτιστικά έργα είναι απαραίτητα και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αύξηση της πληρότητας στους μήνες που η ζήτηση είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τέλος χαιρετίζουμε την πολύ σημαντική απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, και πιστεύουμε ότι η αγαστή και στενή συνεργασία με όλους τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με ώφελος για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα».
Οι προοπτικές υφιστάμενων και νέων αγορών για το 2017
Σε σχέση με το 2017 η κα. Τσόκκου αναμένει ότι το τουριστικό ρεύμα θα διατηρηθεί στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με φέτος που είναι χρονιά ρεκόρ, και ίσως και καλύτερα. Όλες οι αγορές παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις και είναι εξαιρετικά σημαντικό το έντονο ενδιαφέρον που ξαναπαρουσιάζουν αγορές όπως η Γερμανική, Σκανδιναβική και Κεντρική Ευρωπη. Με λίγα λόγια μας παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου μας. Η Κύπρος μας μπορεί και πρέπει να κταστεί το διαμάντι της Ευρώπης.
Για την αγγλική αγορά υπάρχει ένα ερωτηματικό όσο αφορά το Brexit, όμως οι μέχρι σήμερα πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση. Η ρώσσικη αγορά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα και έχει βοηθήσει τα ξενοδοχεία όσο αφορά βελτίωση του προσφερόμενου προιόντος και με ανακαινίσεις. Η γερμανική αγορά παρουσιάζει επίσης αυξήση και Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν δεσμευτεί για περαιτέρω αύξηση. Οι προοπτικές από τη Γερμανική αγορά είναι πολύ μεγάλες, αν αναλογιστούμε ότι στην Κύπρο έρχονται μονο 100,000 Γερμανοί επισκέπτες σε αντίθεση γειτονικές μας χώρες που τις επιλέγουν πολλά εκατομμύρια Γερμανοί. Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα όπως Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία κ.α. Επίσης μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι η Σκανδιναβική αγορά ξαναενδιαφέρετε έντονα για την Κύπρο και προσβλέπει σε σημαντικές αυξήσεις.
Με βάση πάντως τις μέχρι σήμερα πωλήσεις, η κα. Τσόκκου βλέπει με πολύ θετικό μάτι το 2017 για την τουριστική βιομηχανία και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις τουριστικές αφίξεις, να αναπτύξουμε στοχευμένα συγκεκριμένες αγορές και παράλληλα να κάθε χρόνο να προσελκύουμε επισκέπτες με ψηλότερη αγοραστική δύναμη», καταλήγει.