Yπ. Μεταφορών: Τεράστιας σημασίας έργο η μαρίνα Λάρνακας
12:46 - 28 Δεκεμβρίου 2016
Το έργο της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στα γραφεία της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο, με θέμα το έργο αυτό, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ενημερώνει ξανά τα κόμματα για το που βρίσκεται το έργο της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, σημειώνοντας ότι “πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της ίδιας της πόλης, του οποίου η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από τις 26 του Νοέμβρη”.
“ Όπως εξάλλου έχουν δηλώσει όλα τα κόμματα, παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί αυτό το ζήτημα σε σχέση με τα κονδύλια, όλα τα κόμματα ως τουλάχιστον αρχική θέση είναι θετικά ως προς το συγκεκριμένο έργο και εμείς είμαστε στη διάθεσή τους να τους ενημερώνουμε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε και την στήριξη της ΕΔΕΚ όσον αφορά την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου” είπε ο κ. Δημητριάδης.
Ερωτηθείς για το θέμα της μελέτης, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής δήλωσε πως εφόσον του ζητηθεί γραπτώς από την Επιτροπή θα καταθέσει όλα αυτά τα στοιχεία στην Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι του έχει σταλεί επιστολή από τον Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Προκοπίου και του απάντησε με επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στέλνοντάς του ένα αντίγραφο της μελέτης, “το οποίο αναμένω ότι θα διανέμει σε όλα τα κόμματα εάν δεν το έχει ήδη κάνει”.
“Οπότε οποιαδήποτε στοιχεία μας έχουν δώσει οι μελετητές είναι στη διάθεση τόσο των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και αυτών που θεωρούμε εμείς ότι έχουν ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει μπροστά αυτό το έργο” κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων γύρω από ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά ένα μεγάλης σημασίας αναπτυξιακό έργο το οποίο χρειάζεται η πόλη της Λάρνακας.
“Αυτό που ξεκαθαρίσαμε προς τον Υπουργό είναι ότι σε ό,τι αφορά την απόφαση της Βουλής δεν έχει αποκόψει τα συγκεκριμένα κονδύλια που αφορούν τις μελέτες για τα θέματα της ανάπτυξης και της επένδυσης με την προϋπόθεση ότι αυτές οι αναπτύξεις δεν θα συνιστούν ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας αλλά αξιοποίησή της” είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Πρόσθεσε ότι επαφίεται στην Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες μελέτες στη Βουλή για το πώς θα αναπτυχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το έργο χωρίς να υπάρχει απώλεια κρατικής περιουσίας για να ξεσταυρωθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια και να προχωρήσει το έργο.
Η ΕΔΕΚ, είπε, εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρες θέσεις γύρω από το πώς μπορεί το κράτος να αξιοποιήσει κρατική περιουσία και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, της εμπλοκής ιδιωτών επενδυτών για την ανάπτυξη αλλά είναι αντίθετη με την αποξένωση κρατικής περιουσίας.
“Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει ένα ισχυρό εποπτικό έλεγχο για αποφυγή ασυδοσίας, ή ανεπιθύμητων καταστάσεων” συνέχισε.
Ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ με το ίδιο σκεπτικό και στην ίδια βάση στήριξε την ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού όταν υπήρξε διαφοροποίηση της θέσης της Κυβέρνησης και για τον ίδιο λόγο χαιρέτισε πρόσφατα την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ότι αναθεωρεί την άποψή του για ιδιωτικοποίηση της CYTA και ότι θα υπάρξει εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή διαχείρισης με παραμονή του ιδιοκτησιακού στοιχείου στο κράτος και με τον εποπτικό έλεγχο του κράτους.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημητριάδης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους στα γραφεία του Κινήματος. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις επί του θέματος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ