Powered by

Οι λαϊκιστές απειλούν την Ε.Ε.

Τους τελευταίους μήνες, εθνικιστές και λαϊκιστές αμφισβήτησαν τις φιλελεύθερες αξίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τον Ιούνιο, η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε στους λαϊκιστές την πρώτη μεγάλη νίκη της χρονιάς. Στη συνέχεια, η εκλογή του Donald J. Trump στην προεδρία των ΗΠΑ. 

Οι τελευταίες δοκιμασίες για το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης ήρθαν στην Αυστρία και στην Ιταλία, στις 4 Δεκεμβρίου. Στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, ο Alexander Van der Bellen, ένας φιλοευρωπαίος πρώην ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, νίκησε τον Norbert Hofer, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας. 

Αλλά η ανακούφιση που προκάλεσε η νίκη του Van der Bellen στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, δεν κράτησε πολύ: Οι Ιταλοί ψηφοφόροι κατάφεραν ένα πλήγμα στο κατεστημένο της χώρας τους και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αισθάνεται δικαιωμένο.

Οι εξελίξεις αυτές σίγουρα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των λαϊκιστών καθώς αμφισβητούν τους κατεστημένους πολιτικούς. Το επόμενο έτος, οι εθνικές εκλογές στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία, θα δοκιμάσουν το εάν οι μετριοπαθείς μπορούν να κρατήσουν εναντίον των ακροδεξιών δυνάμεων, όπως έκαναν στην Αυστρία. 

Κατ’ αρχάς, τον Μάρτιο, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Ο ένθερμος αντιισλαμιστής Geert Wilders και το ακροδεξιό Κόμμα του της Ελευθερίας, κατά πάσα πιθανότητα θα διαγωνιστούν στήθος με στήθος με τον νυν πρωθυπουργό Mark Rutte και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα. 

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο και τον Μάιο, η Γαλλία θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας. Η Marine Le Pen, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, θα αναδυθεί πιθανώς ως μια από τους δύο κορυφαίους υποψηφίους στον πρώτο γύρο, πιθανότατα απέναντι στον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον τελικό γύρο. 

Τέλος, τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία θα διενεργήσει κοινοβουλευτικές εκλογές. Η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ένα ακροδεξιό κόμμα -το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» - να εισέλθει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας