Powered by

Τα απίθανα πρώτα προϊόντα πασίγνωστων εταιρειών

Πήραν το ρίσκο να ξεκινήσουν κάτι από το μηδέν, ή να κάνουν το γενναίο επόμενο βήμα προσφέροντας εντελώς νέα και καινοτόμα για την εποχή τους προϊόντα.

Σήμερα οι εταιρείες αυτές είναι μεγαθήρια στον τομέα τους, πουλώντας εκατομμύρια προϊόντα τους κάθε χρόνο και εισπράττοντας ιλιγγιώδη ποσά από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.

Τα χρόνια της «αθωότητες» για όλες αυτές τις εταιρείες είναι μακριά, όμως οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν ξεχνούν από πού και με ποιον τρόπο ξεκίνησαν.

TOYOTA

Η ραπτομηχανή Toyota HA-1 που κατασκευάστηκε το 1946 αποτέλεσε το πρώτο ολοκληρωμένο προϊόν της γιαπωνέζικης εταιρείας, η οποία ξεκίνησε επιδιορθώνοντας μηχανές σε εργοστάσια νηματουργίας και ύφανσης. Μερικά χρόνια αργότερα έγινε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη.

RENAULT

Το Renault Voiturette 1CV του 1898 είναι το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από τον Louis Renault. Το πρώτο μοντέλο πουλήθηκε σε φίλο του πατέρα του ενώ το ίδιο βράδυ πουλήθηκαν ακόμη 12 αυτοκίνητα. Η τελική του ταχύτητα στο δρόμο έφτανε τα 32 χλμ/ώρα.

LEGO

Τα πασίγνωστα Lego δεν ήταν πάντα πλαστικά. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο ξεκίνησε φτιάχνοντας ξύλινα παιχνίδια. Στην ιστορική φωτογραφία του 1932 φαίνονται ορισμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας με τα πρώτα της προϊόντα.

LAMBORGHINI 

Στο άκουσμα του ονόματος Lamborghini το μυαλό όλων πάει αμέσως στα πανάκριβα και πανέμορφα σπορ αυτοκίνητά της. Κι όμως. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε φτιάχνοντας… τρακτέρ! Ήταν το Lamborghini Carioca του 1948. Όταν όμως εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Enzo Ferrari, τα πάντα άλλαξαν και για την Lamborghini.

INTEL

Η Intel είναι σήμερα ένας από τους κυρίαρχους παίκτες στα υπολογιστικά συστήματα. Το 1969 δημιούργησε το 3101 Schottky TTL, τη διπολική 64-bit στατική μνήμη τυχαίας προσπέλασης. Τι κατάφερε; Να διπλασιάσει τις ταχύτητες των συστημάτων εκείνης της εποχής.

HONDA

Η Honda είχε αναλάβει ένα έργο κατασκευής μηχανής για υψικαμίνους εργοστασίων, όμως η ανάπτυξή της αργούσε. Έτσι προχώρησε στο Σχέδιο Β. Τον βοηθητικό κινητήρα για μοτοποδήλατο με την ονομασία Honda Type-A που βγήκε στην αγορά το 1947.

HEWLETT-PACKARD

Η Hewlett-Packard δεν ξεκίνησε από τις εκτυπώσεις, αλλά από τον ήχο. Και πιο συγκεκριμένα από το HP200A του 1939, το οποίο αποτελούσε έναν ταλαντωτή χαμηλής παραμόρφωσης ήχου που χρησιμοποιούνταν για να τεστάρει ηχητικό εξοπλισμό. Κατασκευάστηκε στο γκαράζ του David Packard στο Palo Alto της Καλιφόρνια.

HARLEY-DAVIDSON

Συνώνυμο της ελευθερίας, του στύλ και… της ροκ. Η Harley-Davidson έμαθε από την αρχή της να τρέχει. Κι αυτό ξεκίνησε με το πρώτο της μοτοποδήλατο, το 1903. Το πρώτο “εργοστάσιο” των William S. Harley και Arthur Davidson ήταν ένα ξύλινο σπιτάκι 3×5 μέτρων. Όσο για το όνομα της πρώτης τους μηχανής; Απλά, Harley-Davidson.

FORD

Το πρώτο όλων. Ο Henry Ford δημιούργησε το 1896 το Ford Quadricycle. Ένα εντελώς απλοϊκό αυτοκινούμενο όχημα με μηχανή αιθανόλης και τέσσερις ρόδες ποδηλάτου. Όταν βγήκε το όχημα αυτό ο Ford ήταν 32 ετών κι είχε ήδη περάσει 2 ολόκληρα χρόνια για να το κατασκευάσει. Η επιτυχία της εφεύρεσής του ήταν η αφορμή για να ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία του.

COCA-COLA

Το πιο γνωστό “σιρόπι” του κόσμου. Ο φαρμακοποιός από την Ατλάντα, Τζον Πέμπερτον δημιούργησε το 1886 ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας. Όταν το πείραμά του ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μίγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Δεν είχαν άδικο.

CANON

Την εποχή που οι Leica και Contax κυριαρχούσαν στον πλανήτη, ο Ιάπωνας τεχνικός καμερών, Goro Yoshida, ήθελε να σπάσει την ηγεμονία των Ευρωπαίων στο χώρο. Έτσι, δημιούργησε την Kwanon αφού πρώτα “διάλυσε” μια Leica 35mm για να δει από ποια εξαρτήματα ήταν φτιαγμένη. Το έτος ήταν 1934.

BMW

Ως γνωστόν, το σήμα της BMW είναι ο έλικας που γυρνά. Η εταιρεία ξεκίνησε να φτιάχνει κινητήρες αεροσκαφών, ενώ το πρώτο της προϊόν ήταν ο υδρόψυκτος κινητήρας BMW IIIa. 

APPLE

Μια φορά κι έναν καιρό, στο έτος 1976, ήταν ο Steve Jobs, ο Steve Wozniak και ο Ronald Wayne. Ο Wozniak ανέπτυξε στο γκαράζ του Jobs έναν υπολογιστή χωρίς πληκτρολόγιο ή οθόνη. Το ονόμασαν Apple I κι έκανε τεράστια εντύπωση στην αγορά. Γιατί; Διότι αποτέλεσε τον πρώτο μικρο-υπολογιστή της ιστορίας, που όταν θα συνδεόταν σε ένα keyboard κι ένα monitor μπορούσε να εμφανίσει κείμενο χωρίς επιπλέον κυκλώματα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Apple έγινε η πολυτιμότερη επιχειρήση στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας