Powered by

Επενδύσεις €203 εκατ. της ΕΤΕπ σε παιδεία, ενέργεια και καινοτομία

Τρεις νέες συμφωνίες, ύψους 203 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόυερ (Werner Hoyer), ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. “Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την υπογραφή των συμφωνιών αυτών, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και στην επιστροφή της στην ανάπτυξη”, δήλωσε ο κ. Χόυερ.

Ειδικότερα, 138 εκατομμύρια ευρώ αφορούν εννέα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο και θα στοχεύουν στην κτιριακή, εργαστηριακή και ακαδημαϊκή αναβάθμιση τους.

“Είναι ευχάριστο να ακούμε ενισχυτικά λόγια για την πορεία της χώρας μας”, είπε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει, ώστε να γίνουν “τεράστια βήματα στην καινοτομία, αλλά και τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων” και επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της αμφίδρομης σχέσης της καινοτομίας που γεννιέται στα εργαστήρια και της επιχειρηματικότητας, που τη χρησιμοποιεί. Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε τη συνδρομή της ΕΤΕπ και για το εγχείρημα του υπολογισμού των οικονομικών της Εκπαίδευσης, που αναμένεται να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά.

“Η τράπεζα μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΤΕπ “από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην ιδέα της ελληνικής οικονομίας, ότι υπάρχει προοπτική σταθεροποίησής της”. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθύμισε ότι πυρήνας των συμφωνιών αποτελεί η κοινή πίστη ότι “η ευρωπαϊκή ιδέα μένει ο ισχυρός πυρήνας μέσα στην οποίο πρέπει να κινηθούμε” και χαρακτήρισε “τεράστιας σημασίας” τις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Στο ενεργειακό κομμάτι, σε μια πρώτη φάση, η ΕΤΕπ θα προχωρήσει στο δανεισμό 40 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ενέργειας και την αναβάθμιση των μετρητών (smart metering). Πρακτικά, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση των δικτύων με επέκταση των ενεργειακών σταθμών, εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων, έξυπνους μετρητές για τους καταναλωτές “χαμηλής τάσης”.

“Ημέρα-σταθμό” χαρακτήρισε τη σημερινή, από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, καθώς με την παρούσα συμφωνία, διασφαλίζεται η χρηματοδότηση κρίσιμων έργων.

Τέλος, υπεγράφη συμφωνία ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με την εταιρεία “Upstream“, που δραστηριοποιείται στον τομέα των τεχνολογιών. “Είναι μεγάλη τιμή για μας να έχουμε την “σφραγίδα έγκρισης” από την ΕΤΕπ”, σημείωσε ο πρόεδρος της Upstream, Μάρκος Βερέμης και πρόσθεσε: “Η χρηματοδότηση αυτή θα στοχεύσει στην περαιτέρω βελτίωση της τεχνολογικής πλατφόρμας μας και την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος μας”.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν κατά 4,2% οι τιμές εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Μάιο
FT: Από τον γκρεμό στην ανάκαμψη… Τα μνημόνια, το δραματικό 2015 και η επιστροφή της Ελλάδας σε πλεονάσματα
Ανέβασε ταχύτητα στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Στρατηγική επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα
2015-2025: Η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας… Από την κατάρρευση στην ανταμοιβή
Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία-Τα επόμενα βήματα
Στο 7,9% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο
Τι σηματοδοτεί η πρόταση εξαγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου από τη Euronext-Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα
Οι τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή