Powered by

Μείωσαν τα επιτκόκια τους 690 φορές μετά τη Lehman

Οι 50 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν καταγράψει συνολικά 690 μειώσεις των επιτοκίων τους από την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan Asset Management. Παρότι το νούμερο συνεπάγεται μια μείωση για κάθε τρεις μέρες συναλλαγών, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί σύντομα να ξεμείνουν από πυρομαχικά.

«Στην ουσία, αυτές οι μειώσεις τέθηκαν σε εφαρμογή για να προσπαθήσουν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουν τις οικονομίες μετά την χρηματοπιστωτική κρίση», εξήγησε ο Alex Dryden, στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές στην JP Morgan Asset Management. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε λίγο δε θα έχουν περιθώριο για ελιγμούς.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, έχει στην κατοχή της πάνω από το 45% της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων, πάνω από το 65% της εγχώριας αγοράς ETF και είναι στους 10 κορυφαίους μετόχους του 90% των εισηγμένων εταιριών. Έχει επίσης μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος. Δεν υπάρχουν πολλά ακόμη που να μπορεί να κάνει», διευκρίνισε ο ειδικός.

Οι αγορές, ωστόσο, συνεχίζουν να κινούνται βάσει της αβεβαιότητας και της εικασίας για το αν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα συνεχίσουν να «ρίχνουν» όλο και περισσότερο χρήμα στην οικονομία μέσω του QE ή με συμβατικούς τρόπους όπως η μείωση στα επιτόκια για να πυροδοτήσουν δανεισμό.

Όπως επισημαίνει το CNBC, όλα αυτά εγείρουν ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: θα βγει ποτέ η παγκόσμια οικονομία από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων;

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος διαφυγής. Ο κόσμος έχει αλλάξει και το επίπεδο των ουδέτερων επιτοκίων έχει υποχωρήσει για τις περισσότερες χώρες», απάντησε μιλώντας στο CNBC ο Jan von Gerich, ανώτατος οικονομολόγος στην Nordea.

Όπως εξήγησε, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο πληθωρισμός στην ανάπτυξη δείχνει να έχει αλλάξει, πράγμα που κάνει δυσκολότερες τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για θέματα νομισματικής πολιτικής.

«Η κατάσταση ποικίλλει πολύ, πάντως. Η Fed σταδιακά βρίσκει τουλάχιστον έναν τρόπο ‘’μερικής’’ διαφυγής, ενώ είναι δύσκολο να δούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια πριν φτάσει η επόμενη ύφεση», πρόσθεσε.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας που φέρνουν καταστάσεις όπως ο Τραμπ και το Brexit, τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στην προ-Lehman πολιτική και αντ’ αυτού θα χρησιμοποιήσουν τα επιτόκια για να διαχειριστούν τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και να προσφέρουν ασφάλεια σε ανήσυχες αγορές και καταναλωτές», υπογράμμισε και ο Anasakti Thaker, οικονομολόγος αγορών στην PhillipCapital UK.

Ερωτηθείς για το αν η πολιτική θα επιστρέψει στα προ-Lehman επίπεδα, απάντησε ρητά: «Δεδομένου του τρέχοντος κλίματος, όχι. Η νομισματική πολιτική έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά και υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και μια αποτυχία από την κυβέρνηση να αναπτύξει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για να συμπληρώσει την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, μας έχει οδηγήσει σε μια περίοδο φθηνής πίστωσης, χαμηλών επιτοκίων αλλά αναλογικά ανεπαρκούς ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας