Powered by

Ανεπαρκή τα μέτρα είσπραξης οφειλόμενων φόρων

Ανεπαρκής παρουσιάζεται η φοροεισπρακτική ικανότητα του Τμήματος Φορολογίας με βάση το δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τα ευρήματα του παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της. 

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις για τις οποίες λήφθηκαν νομικά μέτρα (δέσμευση ακίνητης περιουσίας) τα οποία όμως φαίνεται να μην καλύπτουν το οφειλόμενο ποσό, ενώ δεν λήφθηκαν από το Τμήμα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ ο φορολογούμενος διαθέτει και άλλη περιουσία, το Τμήμα δεν τοποθέτησε εμπράγματο βάρος για διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος οφείλει τρεις φορολογίες που αφορούν στα έτη 1999 και 2007 οι οποίες επιβλήθηκαν το έτος 2003 και 2011, αντίστοιχα, ενώ ο φορολογούμενος δεν έχει προβεί σε οποιεσδήποτε πληρωμές από το 2003. Για τις δύο οφειλόμενες φορολογίες ύψους €606.223 (€2.487.512 με επιβαρύνσεις) το Τμήμα έχει τοποθετήσει στις 21.6.2011 εμπράγματο βάρος σε τρία μόνο από τα ακίνητα που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του, στα οποία υπάρχουν εγγεγραμμένες υποθήκες συνολικού ποσού ύψους €7εκατ.,οι οποίες προηγούνται.  Αναφέρεται επίσης ότι ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του άλλα ακίνητα στα οποία υπάρχουν εγγεγραμμένες υποθήκες συνολικού ποσού ύψους €3,6 εκατ., οι οποίες έχουν εγγραφεί την περίοδο Ιανουαρίου 2014 - Μαΐου 2015.  

Την ίδια ώρα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις φορολογούμενων εναντίον των οποίων καταχωρίστηκαν αγωγές στο Δικαστήριο και αποσύρθηκαν, ενώ το Σύστημα του Τμήματος ενημερώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, εντάλματα κατάσχεσης τα οποία εκδόθηκαν πριν από αρκετά χρόνια και τα οποία αφορούν σε οφειλόμενες φορολογίες, ενώ φαίνεται να έχουν επιστραφεί στο Τμήμα ως ανεκτέλεστα, εξακολουθούν να παρουσιάζονται στην Κατάσταση Λογαριασμού του Συστήματος Πληροφοριών του Τμήματος Φορολογίας ότι είναι σε ισχύ.  Ως αποτέλεσμα, το Τμήμα δεν είχε προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων προς είσπραξη των οφειλόμενων φόρων.

Δειτε Επισης

Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή