Ξέφραγο αμπέλι για τον καθένα οι εξοχικές κατοικίες

Αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου πήρα από μια πινακίδα που βρήκα σε μια κυνηγετική μου εξόρμηση, πριν λίγες μέρες, στην επαρχία Λάρνακας, έξω από μια εξοχική κατοικία.

Έγραφε, συγκεκριμένα, η πινακίδα:

«Σας παρακαλώ μην ανοίγετε τα υποστατικά, δεν έχει κάτι να πάρετε, μας τα πήραν άλλοι, μόνο ζημιά θα κάνετε, Ευχαριστώ.»

Ποιο είναι το συμπέρασμα που εξάγεται;

Η ακίνητη περιουσία του καθενός από μας και ειδικά οι εξοχικές κατοικίες, είναι εκτεθειμένες στις άνομες ορέξεις και διαθέσεις του κάθε διαρρήκτη και απατεώνα.

Καταστρέφουν, κλέβουν και δημιουργούν προβλήματα, χωρίς να τους εμποδίζει κανένας.

Οι συμπολίτες μας, αλλά και οι ξένοι επενδυτές, ξοδεύουν μια περιουσία, για να αγοράσουν μια εξοχική κατοικία.

Είναι όμως εκτεθειμένοι, αφού η εξοχική κατοικία, η περιουσία τους, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να υποστεί ζημιές, να καταστραφεί, αφού η έλλειψη μέτρων τις καθιστά εύκολη λεία στον κάθε απατεώνα.

Ειδικά στην περίπτωση των ξένων αγοραστών – επενδυτών, δημιουργείται και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Δυσφημίζεται η Κύπρος διεθνώς και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προώθηση της Κύπρου, ως μιας χώρας με ευκαιρίες για επενδύσεις ακινήτων.

Έχουμε, δηλαδή, το εξής οξύμωρο σχήμα: Από τη μια να ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ, για να διαφημίσουμε την Κύπρο στο εξωτερικό ως προορισμό επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και από την άλλη η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και η περιουσία αυτών των ανθρώπων να είναι εκτεθειμένη στις αυθαιρεσίες του καθενός.

Και δικαιολογημένα ο καθένας θα μπορούσε να διερωτηθεί: Έχουμε κράτος ή ζούμε σε μια ζούγκλα στην οποία ο καθένας μπορεί να ενεργεί και να συμπεριφέρεται όπως θέλει, χωρίς να ακολουθεί την υπάρχουσα νομοθεσία;

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων και ειδικά οι αλλοδαποί, για να προστατέψουν την περιουσία τους;

Να βγάζουν μήπως σκοπιά έξω από τα εξοχικά τους, σπίτια ή ειδικά οι αλλοδαποί, να πληρώνουν σκοπούς για να το πράττουν αυτό;

Ποιος θα προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους;

Για μας το θέμα είναι ξεκάθαρο. Ο βασικός υπεύθυνος είναι το κράτος, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ώστε να προστατέψει τις περιουσίες αυτών των ανθρώπων.

Δεν γίνεται από τη μια να διαφημίζουμε το συγκεκριμένο προϊόν και από την άλλη αυτό να είναι εκτεθειμένο στις αυθαιρεσίες των κακοποιών και των κλεφτών.

Εδώ και τώρα Βουλή και κυβέρνηση έχουν καθήκον να προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων για προστασία των εξοχικών κατοικιών και γενικά των πολιτών της αλλά και των αλλοδαπών. 

Θα μου πείτε ότι υπάρχει η νομοθεσία. Απαντούμε: Αφού αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί είναι ως να μην υπάρχει.

Μέτρα, λοιπόν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η ανοχή θα ενθαρρύνει τον καθένα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτράχυνση της κατάστασης.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;