Powered by

Τα deals που «ταρακούνησαν» τις αγορές το 2016

Το 2016 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη και τις πωλήσεις τους να «πέφτουν» κατακόρυφα και τους πελάτες τους να τις εγκαταλείπουν.

Προκειμένου όμως να σωθούν, αποφάσισαν να εξαγοραστούν από άλλες επιχειρήσεις κολοσσούς, χωρίς όμως να «ρίχνουν» εύκολα το τίμημα. Τα ποσά των εξαγορών δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν ως αστρονομικά, αφήνοντας άφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επενδυτές, οι οποίοι παρατηρούσαν με αγωνία τις εξελίξεις.

Και αν τη χρονιά που μας αφήνει πήραμε μια πρώτη γεύση, η τάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθεί το 2017.  Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ραγδαίων αλλαγών, οι παγκόσμιες προοπτικές συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, σύμφωνα με τη 15η έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer (CCB), η οποία διεξήχθη μεταξύ 1.700 στελεχών σε 45 χώρες. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (57%) προσδοκούν ότι θα επιδιώξουν ενεργά συμφωνίες κατά τους επόμενους 12 μήνες – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην επταετή ιστορία του Βαρομέτρου της ΕΥ.

Πάνω από το 90% των στελεχών αναμένει ότι η αγορά των Σ&Ε θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει σταθερή κατά το επόμενο έτος, ενώ λιγότερο από το 10% αναμένει συρρίκνωση του αριθμού των υπό εξέλιξη συμφωνιών, κατά το ίδιο διάστημα.

Παρακάτω, τα πιο σημαντικά deals που «σφραγίστηκαν» τη χρονιά που μας πέρασε:

LINKEDIN – MICROSOFT 

H μεγάλη εξαγορά της LinkedIn από τη Microsoft αξίας 26,2 δισ. δολαρίων ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη του έτους. Όπως δήλωσαν οι δυο εταιρείες, δεν θα δούμε πολλές αλλαγές μετά τη συγχώνευσή τους, ενώ η LinkedIn θα κρατήσει το «brand, την κουλτούρα και την ανεξαρτησία του». Σημειώνεται ότι η Microsoft πρόσφατα έλαβε και τη συγκατάθεση της επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρώτα αποδέχθηκε τη συνέχιση της χρήσης των προϊόντων της και από τους ανταγωνιστές του LinkedIn, ενώ υποχρεώθηκε να αποδεχτεί το αίτημα για επιλεκτική αφαίρεση του κοινωνικού μέσου από το λειτουργικό σύστημα των Windows, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.

VERIZON – YAHOO 

Yahoo και Verizon έδωσαν και επίσημα τα «χέρια» για 4,8 δισ. δολάρια.  Μετά από πολύμηνη προσπάθειά η Yahoo κατάφερε να βρει αγοραστή και σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά τις υπογραφές, ο τεχνολογικός κολοσσός θα συγχωνευθεί με τη λειτουργία της ΑOL της Verizon, ενώ η τελευταία θα προσθέσει στο Web της τις ειδήσεις της Yahoo, αθλητικές και οικονομικές ιστοσελίδες, όπως η Huffington Post και η TechCrunch. Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει περάσει από χίλια κύματα, ενώ νέα σύννεφα εμφανίστηκαν πριν λίγες όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα η Verizon σκέφτηκε ακόμα και να ακυρώσει τη συμφωνία μετά τη παραβίαση ασφαλείας των e-mail περίπου 1 δισεκατομμυρίου λογαριασμών χρηστών της Yahoο. 

WALMART – JET.COM 

Στα «χέρια» της Walmart έναντι του ποσού των 3,3 δισ. δολαρίων πέρασε τον περασμένο Αύγουστο η Jet.com, η ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου και προσφορών που αποτελούσε τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Amazon. Η συμφωνία αυτή έρχεται να καλύψει την κάμψη που είδε στα μεγέθη της τα τελευταία τρίμηνα η Walmart, συνδυάζοντας το ήδη μεγάλο κοινό της Jet.com με την επιθυμία να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου. Από την πλευρά της, η Walmart ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει το όνομα Jet.com, με στόχο να συνεχίζει να προσελκύει ιδιαίτερα το νεανικό κοινό, ενώ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εξαγορασμένης πλέον εταιρείας για να φέρει κοντά και τα υπόλοιπα προϊόντα της, μειώνοντας το κόστος των logistics.

PFIZER – ASTRAZENECA 

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer συμφώνησε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους με την AstraZeneca στην εξαγορά μέρους της δραστηριότητάς της στα αντιβιοτικά έναντι ενός ποσού έως 1,575 δισ. δολάρια, συν τα δικαιώματα (royalties). Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ομάδα των παλαιότερων φαρμάκων που πουλά, ορισμένα από τα οποία έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους.

BAYER – MONSANTO 

Tα 65 δισ. δολάρια ξεπέρασε η προσφορά της Bayer για την εξαγορά της Monsanto, έπειτα από μήνες συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιρειών, που άρχισαν στα μέσα Μαΐου. Κορυφαία στελέχη της γιγαντιαίας γερμανικής εταιρείας έχουν δηλώσει ότι η απόκτηση της Monsanto, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο αγροτικών σπόρων και γονιδίων, θα δημιουργήσει μία παγκόσμια εταιρεία με ένα μεγάλο εύρος παρασιτοκτόνων, που θα μπορεί να βοηθά τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να παράγουν τρόφιμα για έναν αυξανόμενο και πιο εύπορο πληθυσμό.

AT&T – TIME 

Η AT&T «έκλεισε» συμφωνία για την εξαγορά της Time Warner για περισσότερα από 85 δισ. δολάρια, με στόχο να δημιουργήσουν έναν νέο κολοσσό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης. To deal περιλαμβάνει ένα μείγμα από μετρητά kai μετοχές και είναι ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, ωστόσο πολλοί είναι διστακτικοί για το αποτέλεσμα της συγχώνευσης αυτής, δεδομένου ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ, είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία.

TESLA – SOLARCITY 

Η Tesla επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι θα εξαγοράσει τη SolarCity προς 2,6 δισ. δολάρια και στόχος της ενοποίησης των δύο εταιρειών είναι οι λύσεις πακέτο για τον τελικό καταναλωτή μέσω μιας εταιρείας, η οποία θα κατασκευάζει τα ηλιακά πάνελ, τις μπαταρίες τύπου Powerwall και τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν την ενεργεία που παράγουν όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλον Μασκ, οι οποίες είχαν γίνει παλαιότερα, η συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν πρόκειται να επηρεάσει τα σχέδιο της Tesla για το ήδη ανακοινωθέν Model 3 και τη λειτουργία του Gigafactory.

ESTéE LAUDER - TOO FACED 

H πασίγνωστη εταιρεία καλλυντικών, συμφώνησε να αγοράσει το brand Too Faced προς 1,45 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ από πλευράς της Estée Lauder μέσω της οποίας θα προστεθούν στην τεράστια γκάμα της, προϊόντα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους millennials. H εξαγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα με τις BNP Paribas, Goldman Sachs και Jefferies LLC σε διαμεσολαβητικό και συμβουλευτικό ρόλο.

SYMANTEC - LIFELOCK INC. 

Την εξαγορά της LifeLock Inc., έναντι 2,4 δισ. δολαρίων, «σφράγισε» η Symantec Corp. στα μέσα Νοεμβρίου, με στόχο να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία εξαγόρασε και την Blue Coat για 4,65 δισ. δολάρια.

JOHNSON & JOHNSON– ACTELION 

H αμερικανική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει την ελβετική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion για μια πιθανή συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg. Oι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν την αξία της Actelion στα 17 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας