Ιδιοκτήτες γης Ακάμα: Σε τροχιά επίλυσης το πρόβλημα
18:52 - 02 Δεκεμβρίου 2016
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις όσον αφορά την Χερσόνησο Ακάμα απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών γης Ακάμα με αφορμή και την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα για την Χερσόνησο Ακάμα.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σάββας Χατζημηνάς Πρόεδρος Δ.Σ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών γης Ακάμα αναφέρει πως μετά την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου εντός του Κρατικού Δάσους και της Χαλίτικης Γής και τη δημιουργία ενός νέου Πολεοδομικού Σχεδίου, για ολόκληρη την Χερσόνησο Ακάμα, φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά, η επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος 27 χρόνων.
Ο κ. Χατζημηνάς ενημέρωσε τον ΠτΔ πως παραμένει το θέμα των ιδιωτικών περιουσιών που είναι περίκλειστες στο Εθνικό Πάρκο και οι ιδιωτικές περιουσίες και οι οποίες έχουν ενταχθεί σε Ζώνες Προστασίας Φύση 2000 ( Νατούρα ) εκτός του Εθνικού Πάρκου σε παρακείμενες περιοχές και άλλους δακτυλίους στις Κοινότητες της Χερσονήσου Ακάμα .
Επίσης ενημέρωσε μάλιστα μέσω της επιστολής του, ότι παρόλο της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2016, για ακύρωση της ένταξης των ιδιωτικών περιουσιών στην Ζώνη Προστασίας Νατούρα , το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε πρίν λίγους μήνες στην επανένταξη όλων των ιδιωτικών περιουσιών στον κατάλογο περιοχών περιβαλλοντικής σημασίας επικαλούμενη την νομική της δέσμευση προς την ΕΕ .
Εκτίμησε επιπρόσθετα πως τα αιτήματα του Συνδέσμου ιδιοκτητών γης του Ακάμα είναι εφικτά , λογικά και με την υλοποίηση τους θα επιλυθεί προς όφελος και των Ιδιοκτητών Γης, της Κυβέρνησης και της προστασίας της Φύσης το διαχρονικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά τους επηρεαζόμενους εδώ και 27 τόσα χρόνια.
Είπε ακόμη πως πρέπει να επανέλθει το Πολεοδομικό καθεστώς και οι συντελεστές δόμησης που υπήρχαν πριν το 1989 όταν παράνομα εντάχθηκαν εντός και εκτός του δάσους οι Ιδιωτικές περιουσίες σε Λευκές Ζώνες και αργότερα σε Ζώνες Προστασίας της Φύσης .
Ο κ. Χατζημηνάς ζήτησε ακόμη από τον ΠτΔ μέσω της επιστολής του να επιτραπεί όπως υποστηρίζει και ο Υπουργός Γεωργίας και η Υπουργική Επιτροπή σε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες το δικαίωμα ήπιας Ανάπτυξης και ότι προνοεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τις περιοχές Φύση 2000 (Νατούρα) .
Απαίτησε ακόμη να υπάρξει δέσμευση από τον Υπουργό Γεωργίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος ότι δεν θα υπάρξουν απαγορευτικά διατάγματα για την όποια ήπια ανάπτυξη εντός των Ζωνών Προστασίας Φύση 2000 ( Νατούρα ) στο νέο Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά και να ετοιμαστεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το Πολεοδομικό Σχέδιο, για όλη την Χερσόνησο Ακάμα με σεβασμό στο Περιβάλλον και το δικαίωμα ανάπτυξης και επέκτασης των ζωνών και αύξηση συντελεστή δόμησης σε οικιστικές και τουριστικές ζώνες γύρω από τα χωριά.
Είπε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και απόψεις των Κοινοτήτων της Χερσονήσου και Ιδιοκτητών γής και να υπάρξει διαφάνεια και διαβούλευση από το Τμήμα Πολεοδομίας με τις Κοινότητες της Χερσονήσου και τους Ιδιοκτήτες γής για την δημιουργία του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου.
Δεν μπορούμε φυσικά συνέχισε, να αποκλείσουμε το Συνταγματικό δικαίωμα των Ιδιοκτητών Γης να καταχωρήσουν εκ νέου αγωγές στα Κυπριακά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την περίοδο 1989 μέχρι και σήμερα κατά την οποία οι ιδιοκτήτες στερήθηκαν του δικαιώματος χρήσης και ανάπτυξης των περιουσιών τους.
Ο κ. Χατζημηνάς εξέφρασε την ελπίδα όπως στην σύσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου, υιοθετηθούν οι θέσεις του Συνδέσμου και ότι θα εισακουστούν τα αιτήματα τους έτσι που να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν, η ολική και οριστική επίλυση του προβλήματος μίας πολύ μεγάλης μερίδας συμπολιτών και με την οποία θα υπάρξει και η ποθητή προστασία και αειφόρος ανάπτυξη της Χερσονήσου Ακάμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ