Πρωτόκολλο συνεργασίας ΕΤΕΚ-ΟΠΑΚ
14:05 - 02 Δεκεμβρίου 2016
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), διοργάνωσαν στις 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Κέντρο ΕΤΕΚ, εκδήλωση με θέμα «Δράση για μια Κύπρο προσβάσιμη για όλους».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πρόεδροι των δύο οργανισμών, Στέλιος Αχνιώτης και Δημήτρης Λαμπριανίδης, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΕΚ και ΟΠΑΚ. Στόχος του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η προώθηση των αρχών του Σχεδιασμού για Όλους και της Προσβασιμότητας.
Οι κκ. Αχνιώτης και Λαμπριανίδης παρουσίασαν στην εκδήλωση τα βασικά σημεία της συμφωνίας που υπογράφηκε ενώ μέλη της ΟΠΑΚ παρουσίασαν προσωπικές τους εμπειρίες κάτω από τη θεματική «Ο λανθασμένος ανθρώπινος σχεδιασμός εμπόδιο στην ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων».
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα είναι σημαντική επειδή «αποτελεί το σημείο εκκίνησης μιας σημαντικής συνεργασίας του Επιμελητηρίου με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, η οποία ευελπιστούμε να γίνει σημείο αναφοράς για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και δρούμε για την προσβασιμότητα στην Κύπρο». Ο κ. Αχνιώτης είπε επίσης ότι «η προσβασιμότητα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και μπορεί να καταστεί πραγματικό κίνητρο για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη, ειδικότερα σε ότι αφορά τον τουρισμό, με έμφαση σε υποδομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «οι κυπριακές πόλεις δεν είναι προσβάσιμες και φιλικές, όχι μόνο στα άτομα με αναπηρία (ΑμΑ), αλλά ούτε καν στον πεζό που θεωρητικά ανήκει στο μέσο όρο στον οποίο απευθύνεται ο συμβατικός πολεοδομικός σχεδιασμός».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «χρειάζεται να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία «σχεδιασμός για όλους». Η υιοθέτηση της και εφαρμογή της πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ΑμεΑ είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας». Τόνισε εξάλλου πως «η έλλειψη προσβασιμότητας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο συμμετοχής και πρόσβασης στις ευκαιρίες της ζωής και δημιουργεί φραγμό στην αξιοποίηση των ικανοτήτων των ΑμεΑ τόσο σε ατομικό επίπεδο αλλά και από την κοινωνία. Δηλαδή η έλλειψη της, πλήττει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ενός τόπου και ταυτόχρονα στερεί και από την κοινωνία τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ικανότητες όλων των ανθρώπων με στόχο την πρόοδο».