Powered by

Apple: Το παρασκήνιο για το πρόστιμο €13 δισ.

Η «Maxforce» είναι η ομάδα της ΕΕ που ζήτησε από την Ιρλανδία να πάρει 13 δισ. ευρώ ως αναδρομικό φόρο από την αμερικανική Apple. Παράλληλα, είναι η ομάδα που προκάλεσε αναταράξεις στην ιρλανδική κυβέρνηση και που προώθησε τις αλλαγές στο διεθνές φορολογικό δίκαιο.

Το όνομά της προκύπτει από ένα πρόσωπο που ονομάζεται παρεμπιπτόντως Max. Είναι ένας αξιωματούχος της Κομισιόν και προς τιμήν αυτού πήρε και το όνομά της η ομάδα κρούσης για τον σχεδιασμό φορολόγησης. Ο Max Lienemeyer είναι ο επικεφαλής αυτής της task force, ένας ψηλόλιγνος, ήρεμος Γερμανός δικηγόρος, ο οποίος αναδείχθηκε όταν ανέλαβε τα σχέδια στήριξης των τραπεζών κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Από τότε που ανέλαβε δράση η Maxforce – το 2013 – έχει εξετάσει το φορολογικό καθεστώς εκατοντάδων εταιρειών σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών της Starbucks που είχε κάνει ένα deal στην Ολλανδία, της συμφωνίας της Fiat Chrysler με το Λουξεμβούργο και της Apple στην Ιρλανδία που είναι και η μεγαλύτερη υπόθεση που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Apple αποτελεί το υψηλότερο πρόστιμο σε όλη την ιστορία της μάχης της κατά των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Maxforce έχει κάνει έρευνα τριών ετών.

Σε ότι αφορά την ομάδα του Lienemeyer, αποτελείται από 15 διεθνείς δημοσίους υπαλλήλους και η εν λόγω υπόθεση αποτελεί το χρονικό μιας ολοένα μεγαλύτερης σύγκρουσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ενώ σηματοδοτεί και τη μεταστροφή στης στάσης της ΕΕ σε φορολογικές υποθέσεις πολυεθνικών. Η απόφαση για την επιβολή του προστίμου – μαμούθ στην Apple δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αιχμή τη φορολογία των αμερικανικών πολυεθνικών, την απώλεια φορολογικών εσόδων για τις ΗΠΑ προς όφελος της Ευρώπης αλλά και το εύρος παρέμβασης της Κομισιόν σε θέματα εθνικής φορολογικής πολιτικής. Για την ίδια την Apple, πάντως, το ύψος του προστίμου δεν αποτελεί καθοριστικό πλήγμα, καθώς σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 53 δισ. δολαρίων το 2015.

H Maxforce έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να δημιουργήσει εταιρικές οντότητες που δεν υπόκειται σε συγκεκριμένα κρατικά φορολογικά καθεστώτα ώστε να επαφίεται στη διακριτική της ευχέρεια για το πόσους φόρους θα καταβάλει.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η Apple διοχέτευσε κέρδη από δεκάδες χώρες μέσω δύο θυγατρικών της που είχε στην Ιρλανδία. Τα κέρδη μοιράζονταν με τα περισσότερα από αυτά να αποδίδονται σε ένα «κεντρικό γραφείο» το οποίο δεν είχε ούτε υπαλλήλους ούτε συγκεκριμένη έδρα – άρα η εταιρεία δεν ήταν υπόλογη για φόρους ή κέρδη από πωλήσεις εκτός Ιρλανδίας. Σε όλο αυτό, κατέληξε η task force της Κομισιόν, υπήρχε η σιωπηρή έγκριση της ιρλανδικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, δεν φορολογούσαν τις θυγατρικές της γιατί δραστηριοποιούνταν στην Ιρλανδία.

Τον Αύγουστο η ΕΕ ανέφερε ότι η Ιρλανδία είχε παραβεί τον ευρωπαϊκό νόμο δίνοντας στην Apple μια ευνοϊκή συμφωνία. Και έδωσε εντολή, η χώρα να επιβάλει πρόστιμο ως αναδρομική φορολόγηση στην Apple ύψους 13 δισ. ευρώ, συν τους τόκους από το 2003 έως το 2014. Αν και η ΕΕ αναφέρει πως στόχος της είναι να διασφαλίσει την ίση φορολογική μεταχείριση των εταιρειών σε όλη την Ευρώπη, η Apple υποστηρίζει ότι η Κομισιόν τη στοχοποιεί, καθώς οι ιρλανδικές θυγατρικές της πλήρωσαν στη μητρική ένα τέλος αδειοδότησης για να μπορούν να χρησιμοποιούν το λογότυπό της στα προϊόντα τους. Οι ιρλανδικές εταιρείες δεν είχαν στην κατοχή τους το IP, άρα δεν οφείλουν φόρο στην Ιρλανδία, υποστηρίζει η Apple, ωστόσο θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αμερικανική φορολόγηση όταν επαναπατρίσουν τα κέρδη. «Η υπόθεση δεν έχει να κάνει με το πόσους φόρους πληρώνει η Apple, αλλά το πού πληρώνονται. Εμείς πληρώνουμε τους φόρους μας σε ό,τι κερδίζουμε», λέει η Apple.

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Michael Noonan, δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα με την απόφαση και ότι η Ιρλανδία τηρεί αυστηρά τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Όπως είπε, αν κανείς δει τις σημάνσεις στα προιόντα της Apple θα παρατηρήσει ότι είναι σχεδιασμένα στην Καλιφόρνια και κατασκευασμένα στην Κίνα. Αρα τα όποια κέρδη προέκυψαν, δεν προέκυψαν στην Ιρλανδία «άρα δεν καταλαβαίνω γιατί η Ιρλανδία να έχει φορολογική υποχρέωση».

Τις προσεχείς εβδομάδες, η ΕΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την έρευνα της Maxforce.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας